Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Vrouwen in de Formule 1

Verstappen schat kans op komst vrouwelijke F1-coureur in

In de rijke historie van de Formule 1 zijn er maar vijf vrouwen geweest die het tot de koningsklasse hebben weten te schoppen. Toch heeft Max Verstappen er alle vertrouwen in dat er in de toekomst nog een vrouw bij zal komen.

Verstappen Garcia Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Formule 1 wordt al decennia gedomineerd door mannen. Van de vijf vrouwen die het ooit tot de koningsklasse hebben weten te schoppen, zijn er bovendien maar twee die hebben deelgenomen aan een Grand Prix-weekend: Maria Teresa de Filippis in 1958 en 1959 en Lella Lombardi, tussen 1974 en 1976. Laatstgenoemde is momenteel de enige vrouw die ooit in de Formule 1 punten heeft weten te behalen.

Sinds Susie Wolff een testrit deed in een Williams tijdens VT1 van de Grand Prix van Groot-Brittannië in 2015 is er geen vrouw meer in actie gekomen tijdens een officiële Formule 1-sessie. Zij is nu hoofd van de F1 Academy, een raceserie voor vrouwen met als doel om de vertegenwoordiging van vrouwen in de sport te bevorderen. De nieuwe categorie kwam tot stand nadat de W Series ermee ophield, een raceklasse voor vrouwen die drie seizoenen lang actief is geweest.

Max Verstappen heeft er vertrouwen in dat er ooit weer een vrouw in de koningsklasse zal gaan rijden, maar ziet ook in hoe lastig het is om in de Formule 1 te komen: "Ik denk dat als je kijkt naar het percentage mannen en vrouwen in de racerij, dan is het percentage voor mannen al heel laag om in de Formule 1 te komen", legt de drievoudig wereldkampioen uit aan de media, waaronder RacingNews365. "Dus voor vrouwen is het natuurlijk nog moeilijker, omdat er minder vrouwen zijn."

Fysieke eisen

De Formule 1-bolides staan erom bekend dat ze fysiek veel van een coureur vragen, maar Verstappen ontkent dat vrouwen hierom niet in de koningsklasse zouden kunnen rijden: "Ik denk dat het fysiek best zwaar is om in de Formule 1 te rijden, maar ik denk wel dat het allemaal te trainen is, als je er hard voor werkt. Al is het natuurlijk iets moeilijker voor een vrouw", licht hij toe.

"Maar als je genoeg talent hebt, dan is dat natuurlijk mogelijk." De moeder van de Red Bull-coureur, Sophie Kumpen, is een voorbeeld van een vrouw met racetalent, zij heeft namelijk een succesvolle carrière in de karting achter de rug.

Het is dus een kwestie van tijd tot er een vrouwelijk talent zich voordoet, die alle andere mannen in de andere series voorbij rijdt. En dan kan niemand haar meer tegenhouden. "Ik denk niet dat teambazen mensen zijn die beslissingen nemen om hun coureurs te kiezen en denken: 'Oh, nee, we gaan alleen voor mannen'. Als er een vrouw is die iedereen verslaat, dan krijgt die natuurlijk de kans om in de Formule 1 te komen. Er zijn gewoon minder vrouwen in de sport en natuurlijk is het percentage dat de top haalt lager", zo sluit de Nederlander af.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Eerste vrije training Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024