© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Verstappen verwacht dat FIA 'broodjes'-kerbs onder handen neemt

25 nov. 2018 08:30 René Oudman 0 reacties
Voor de laatste bocht op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi ligt naast de kerbstones die het circuit scheiden van de uitloopstrook, ook een rij 'sausage kerbs', of 'broodjes', zoals ze in het Nederlands wel worden genoemd. Max Verstappen had er eerder dit weekend al eens mee te maken.

De verhoogde kerbs hebben als doel snelheid uit de wagens te halen, en dat gebeurde in het geval van Verstappen zeker. Tijdens de tweede vrije training kwam de Nederlander er dusdanig ver overheen dat hij zijn wagen ter controle terug moest brengen naar de pitstraat. De verhoging is erg venijnig en kan zomaar iets kapot maken.

Nadien heeft Verstappen geen moment gas teruggenomen op die plaats, zo laat hij desgevraagd aan Racingnews365 weten. "Nee, ik kwam gewoon even wat te wijd uit", doet de Nederlander het akkefietje van vrijdagmiddag af.

De 'sausage kerbs' zijn een veelbesproken fenomeen. Een week geleden beleefde de jonge Duitse F3-rijdster Sophia Floersch een angstaanjagende klapper, nadat ze werd gelanceerd door een 'broodje'. De jongedame smakte keihard tegen een hekwerk dat boven de vangrail was gespannen aan, waarop ze buiten de baan tot stilstand kwam.

Verstappen weet dat de FIA inmiddels aan het onderzoeken is hoe de verhoogde kerbstones veiliger gemaakt kunnen worden. "Ik denk dat ze op veel circuits gaan proberen om het gedeelte voor de kerb te verhogen, zodat als je begint te glijden, je eroverheen glijdt. In Spa-Francorchamps zag je een paar jaar geleden een vergelijkbaar incident in de GP3 - daar hebben ze de aanloop nu opgehoogd zodat als er iemand overheen gaat, hij eroverheen glijdt."

De 21-jarige geeft aan dat het niet op elk circuit hetzelfde is. "Op Spielberg liggen bijvoorbeeld andere 'sausage kerbs', daar kan je iets op afbreken, maar wordt je niet gelanceerd. De FIA zal, denk ik, stappen ondernemen om te zien wat er geoptimaliseerd kan worden."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen