Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen vestigt zich ondanks handicap voorlopig op bizar Formule 1-lijstje

Max Verstappen heeft het in de eerste seizoenshelft zo goed gedaan, dat hij hard op weg is een unieke prestatie neer te zetten en zo op een uniek F1-lijstje te vestigen. Hij staat daar nu op, maar moet nog wel even een net zo succesvolle tweede seizoenshelft afwerken.

Door zijn ongekende consistentie in de eerste seizoenshelft staat Max Verstappen plots halverwege een eigenlijk onmogelijk Formule 1-lijstje. Met zijn tien zeges, twee tweede plekken, twee sprintracezeges, een derde plek in een sprintrace en zes snelste ronden heeft de Red Bull-coureur namelijk in totaal 93.5% van het maximaal aantal te scoren punten tot nu toe gescoord. Hij staat op 314 punten, terwijl 336 het maximale aantal zou zijn na deze twaalf raceweekenden. De nummer twaalf in het klassement, Pierre Gasly, scoorde tot nu toe evenveel punten als Verstappen er dit jaar tot dusverre heeft laten liggen: 22. Vijf keer scoorde Verstappen maximaal en vijf keer liet hij alleen het punt voor de snelste raceronde liggen. In Saoedi-Arabië en Azerbeidzjan ging Sergio Perez er met de zege vandoor, dus daar is de Nederlander de meeste punten misgelopen, zoals op de onderstaande afbeelding te zien is. Artikel gaat verder onder de afbeelding .

Huidige puntentelling

Maar waarom is het dan zo bijzonder dat Verstappen op het onderstaande lijstje komt te staan? Dat komt omdat alle andere acht coureurs in deze lijst een voordeel hadden ten opzichte van Verstappen. Tot 1991 kende de Formule 1 namelijk puntensystemen waarbij niet alle races werden meegerekend. Neem bijvoorbeeld de nummer twee op de lijst: Jim Clark (1963). Van de tien Grands Prix dat jaar, won hij er zeven, finishte hij een keer tweede, twee keer derde en een keer achtste. Toch staat hij op 100% score. Waarom? Omdat destijds de zes beste uitslagen per coureur werden gepakt om de stand te bepalen. De vier 'minste' races konden dus worden weggestreept. Op die manier zagen alle coureurs op deze lijst het percentage van deze statistiek omhoog schieten. Verstappen is de enige in de top waarbij die regel niet van toepassing is. Zo uniek is het dus dat hij op 93.5% van het aantal behaalde punten staat. Ter vergelijking: het beste seizoen na 1991 is van Michael Schumacher. In 2002 haalde hij in zeventien races 11 overwinningen, vijf tweede plekken en één derde plek. Dat was goed voor 84.7% van het maximale aantal punten. Lewis Hamilton pakte in zijn meest dominante seizoen 83,4% van de punten, Sebastian Vettel 83,5% in 2013. Maar goed, het jaar is nog niet voorbij, dus Verstappen moet nog even door om zich definitief in de lijst te vestigen. Gaat dat 'm lukken?

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel