Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
James Allison

Vertrek Hamilton geen verrassing voor Mercedes: "Hadden hem zelf die optie gegeven"

Volgens James Allison, de technisch directeur van Mercedes, had het team zich al voorbereid op het aankomende vertrek van Lewis Hamilton. De Duitse renstal zou de zevenvoudig wereldkampioen niet vroegtijdig laten gaan als ze een vertrek niet aan hadden zien komen, aldus Allison.

Hamilton Allison
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De rijdersmarkt was dit seizoen al vroeg in rep en roer, want de aankondiging van Lewis Hamilton kwam voor velen uit de lucht vallen. De speculaties ontstonden een dag van tevoren al en jawel: Ferrari, Mercedes én Hamilton kondigden niet veel later aan dat de zevenvoudig wereldkampioen zijn stoeltje bij de Zilverpijlen in zou gaan ruilen voor een nieuwe uitdaging bij het iconische Italiaanse team.

Er werd veelal gedacht dat Hamilton zijn carrière bij Mercedes zou beëindigen, maar dat plan valt dus in het water. Voor velen was dat dus een grote verrassing, maar technisch directeur James Allison biecht op dat Mercedes al op de hoogte was van de stand van zaken. Volgens Allison maakte het contract van Hamilton een vertrek ook mogelijk en dus werd de tweejarige verlenging, die in 2023 pas getekend was, vroegtijdig ingekort. 

De technisch directeur legt in de Beyond the Grid-podcast uit dat het vertrek van Hamilton dus niet geheel onvoorspelbaar was. "Ik was althans niet enorm verrast. De manier waarop het gebeurde verbaasde me wel en ook de timing was wat gek, maar ik was me wel bewust van de aard van het contract dat we hem aan hadden geboden in 2023. Die overeenkomst maakte dit vertrek ook mogelijk, dus het verraste me niet. We hadden dit ook expliciet als optie in het contract vermeld, dus we mochten er ook niet gek van opkijken. De timing was een beetje gek, maar het was dus niet onvoorspelbaar." 

Allison over 'magie' Hamilton

Allison had al een zeven jaar durende reeks vol successen achter de rug en won eerder al kampioenschappen met Michael Schumacher bij Ferrari en Fernando Alonso bij Renault. In 2017 sloot de Brit zich echter aan bij Mercedes waar hij, ondanks het gebrek aan successen voor Mercedes sinds de herinvoering van de ground effect-regels in 2022, nauw samenwerkte met Hamilton. 

De technisch directeur kan niet ontkennen dat hij Hamilton gaat missen. "Er zaten dagen tussen waarop hij echt op magische wijze rondreed en dat we dachten: 'oh, hemel!'" 

"Om met zo'n precisie rond te rijden... Hij gaf zijn concurrenten geen andere optie dan zich gewoon over te geven aan hetgeen wat Lewis op de baan deed. Hij kon die banden zo goed managen, zelfs toen Bono (Peter Bonnington, de race engineer van Hamilton, red.) er heilig van overtuigd was dat ze het niet vol zouden houden. Maar de manier waarop hij het doet is gewoon briljant, zijn performance is altijd geweldig. Ik heb het al eerder gezegd, maar ik denk dat hij de beste coureur aller tijden is. Dat geloof ik nog steeds."

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Spanje 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership