Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vettel: 'Coureurs maken misbruik van virtual safety car'

Sebastian Vettel is geen voorstander van de virtual safety car. Volgens de Duitser maken veel rijders misbruik van het systeem.

Volgens Vettel zorgt een fout in de software ervoor dat coureurs sneller kunnen gaan dan volgens de regels is voorgeschreven tijdens een virtual safety car. "Volgens de regels moeten we een deltatijd volgen, die ongeveer veertig procent langzamer is dan wat we normaal rijden. Iedereen weet echter dat er toch een manier is om sneller te gaan dan die voorgeschreven deltatijd, namelijk door minder meters te maken." "Door absurde lijnen te rijden kun je tijdwinst boeken en iedereen doet het, dus het is een publiek geheim. In een sport als de Formule 1 moeten we echter toch met iets beters kunnen komen dan dit."

FIA-wedstrijdleider Charlie Whiting heeft de klachten van Vettel aangehoord, maar begrijpt het probleem van Vettel niet. Volgens Whiting is het VSC-systeem waterdicht: "Om de vijftig meter wordt er gemeten of de rijders boven of onder onze gestelde deltatijden zitten. Ze mogen iets onder die tijden zitten, zolang ze over een volledige sector maar aantoonbaar langzamer hebben gereden dan de door ons gestelde 30 procent vertraging." "Ik snap ergens wel wat Vettel bedoelt, maar de 'kortste' route is nagenoeg gelijk aan de ideale lijn. Maar als kan worden aangetoond dat coureurs de regels in hun voordeel weten te benutten, kijken we daar natuurlijk graag naar."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi