Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vettel doet boekje open over zijn pensioen: "Niets is als F1"

Na anderhalf decennium op het hoogste niveau de Formule 1-deur achter je sluiten. Sebastian Vettel deed het eind vorig jaar. Makkelijk was dat niet.

Sinds hij is vertrokken uit de Formule 1 hebben we nog maar weinig gehoord over Sebastian Vettel. In gesprek met Red Bull doet hij nu een boekje open over het leven na F1. Hoe was het om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden? "De eerste maanden gingen snel voorbij en het was fijn om van mijn vrije tijd te genieten. Mijn beslissing om met pensioen te gaan had met veel factoren te maken. Ik ben niet gestopt omdat ik de sport niet meer leuk vond, te langzaam was of absoluut iets anders wilde doen." "Voor mij was 'tijd' een van de doorslaggevende factoren", vervolgt hij. "De vele races, wetende hoeveel toewijding er nodig is om het werk goed te doen en ik heb natuurlijk kleine kinderen. Die tijd komt niet meer terug. Van het racen en de competitie heb ik tot het einde genoten. Dat moment dat je nog een ronde hebt in de kwalificatie, nog een kans, en de duels in de race, dat zijn de momenten die ik het meeste mis."

Kick

En waar haalt de viervoudig F1-kampioen nu zijn kick als hij niet meer met 300 kilometer per uur over het circuit kan scheuren? Hij heeft nog geen vervanging gevonden, maar misschien moet hij daar maar mee gaan leren leven, zo oordeelt Vettel. "Die vraag speelt al heel lang in mijn hoofd. Ik was heel goed voorbereid toen ik de beslissing nam, maar je kan niet alles plannen. Ik vind het leuk om buiten te sporten, maar niets drijft me tot het uiterste zoals F1. Dat mis ik het meest. Ik moet mezelf afremmen, maar dit is precies wat ik over mezelf wilde ontdekken: wat gebeurt er als ik niet in de wedstrijdmodus zit?" "Op een gegeven moment is de adrenaline van een carrière aan de top uitgewerkt en dan draait het erom verder te gaan en de spanning en sensatie mee te nemen naar een volgende fase. Ik zeg niet dat dat makkelijk is, of dat ik het al voor elkaar heb. Ik ben op een zoektocht en dat proces op zich is al spannend."

Oud-werkgevers

Terwijl Aston Martin het de afgelopen twee jaren lastig had, zo gaat het nu veel beter. Heeft Vettel spijt van zijn vertrek, of houdt hij de koningsklasse van de autosport niet meer in de gaten? "Ik ben nog steeds zeer geïnteresseerd in de Formule 1!", roept hij. "Bij de eerste race was het wat vreemd, maar nu kijk ik er met veel plezier naar. Ik ken de sport door en door, ik ben er nog steeds dol op. Misschien zie ik bepaalde dingen anders, maar ik ben niet verdrietig als ik naar mijn mijn ex-collega's kijk, totaal niet." "De eerste reactie van de mensen was als volgt: 'Dat Aston Martin dit seizoen snel is, moet toch wel iets met je doen?' Oké, misschien zou het makkelijker zijn als de auto totaal waardeloos was, zodat ik niets had gemist, maar ik ben vooral blij voor het team", klinkt hij diplomatiek. "En ik ben blij voor Fernando Alonso. Jarenlang had hij geen auto waarin hij zijn kwaliteiten kon laten zien. Nu kan hij dat wel en staat hij meteen vooraan. Red Bull domineert en ik heb daar nog steeds veel vrienden en kennissen. Ik ben erg blij als ze winnen", aldus de F1-veteraan.

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel