Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
F1-nieuws

"Vettel was sterker bij Red Bull door juiste begeleiding"

In zijn Red Bull-dagen kon Sebastian Vettel een Grand Prix-weekend lang foutloos zijn. De Duitser raasde op jonge leeftijd naar vier achtereenvolgende wereldtitels en was af en toe zó dominant dat men zich afvroeg wanneer de records van Michael Schumacher zouden sneuvelen. Vrijwel elk record staat, een kleine vijf jaar nadat Vettel zijn laatste titel veroverde, echter nog steeds.

Wat is er met Vettel aan de hand dat het bij Ferrari af en toe volledig verkeerd gaat? Sportscarheld Renger van der Zande, vroeger zelf actief voor een Italiaans team, had in gesprek met Racingnews365 een bijzonder interessante analyse. "Het komt door de omgeving waarin hij zich bevindt."

Van der Zande, een generatiegenoot van Vettel, denkt dat zijn prestaties bij Red Bull zo goed waren omdat hij de juiste begeleiding had. "Bij Red Bull had Sebastian een paar vaderfiguren", refereert de Nederlander aan Christian Horner, Adrian Newey en Helmut Marko. "Die mannen hielden hem op de juiste manier kalm, en vertelden hem bovendien wat hij moest doen. Met een extra stukje begeleiding kon Vettel excelleren."

De Nijmegenaar, die het in de Verenigde Staten zelf opneemt tegen grote namen als Helio Castroneves en Juan Pablo Montoya, hoort Vettel praten als een leider. "Als je luistert wat hij over de boardradio zegt, hoor je een voorman. Dat komt naar voren, omdat hij bij Ferrari rijdt. In Italië is het heel gewoon dat de rijder de baas is, en het team de coureur 'verzorgt'. Italianen hebben een wat afwachtende houding - de rijder vertelt maar wat ze moeten doen."

In het verleden reed Van der Zande voor Prema Racing, het team wat tegenwoordig zo succesvol is in de Formule 2 en de Formule 3. "Prema is ook een Italiaanse stal, zij stonden bij wijze van spreken al klaar met het handdoekje als jij uit de wagen stapte. Ze probeerden je een goed gevoel te geven - alles om de rijder het naar de zin te maken. Vettel heeft wat dat betreft een compleet andere rol dan dat hij bij Red Bull had. Misschien is het verstandig als hij zelf een stukje begeleiding zoekt, om zijn temperament in bedwang te houden."

Breaking Ferrari snoert Verstappen de mond: "Geen boodschap aan 22-jarige"