Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Viaplay reageert op vertrek Stephane Kox als pitreporter

Op 1 januari werd duidelijk dat Stephane Kox Viaplay verlaat als Formule 1-pitreporter. Wat lag daar aan ten grondslag? Marco Zwaneveld, Head of Sports van Viaplay, legt dat in gesprek met RacingNews365 uit.

Stephane Kox werd voor 2022 aangetrokken als de nieuwe Viaplay-pitreporter, een rol waar ze in groeide, maar dat avontuur krijgt geen gevolg. Op nieuwjaarsdag werd duidelijk dat ze in 2023 niet zou terugkeren. Kox gaf aan dat ze zichzelf wilde focussen op haar rechtenstudie en dat het F1-avontuur niet háár avontuur was. RacingNews365 sprak met Marco Zwaneveld over het vertrek van Kox en haar F1-avontuur. Eind 2021 werd de Brabantse gepresenteerd als pitreporter/verslaggever ter plaatse. Een voor haar nieuwe rol, maar waarvoor ze werd klaargestoomd in de wintermaanden. "Het was iets totaal anders dan wat ze eerder had gedaan in haar leven. En het was ook niet bepaald niets. Ze heeft zeker in het begin best veel over zich heen gekregen. Het is wel heftig geweest wat ze in het begin heeft meegemaakt. Ineens sta je op het hoogste podium en niet langer in de luwte", waarmee Zwaneveld doelt op de vuurdoop van het Viaplay team, waarbij een deel van de F1-fans zich op social media te buiten ging. "Je hebt in Nederland zeventien miljoen bondscoaches bij het voetballen en tegenwoordig heb je ook 17 miljoen F1-experts. Dat is best heftig als je daarmee geconfronteerd wordt, zeker vanuit het niets." De wereld van de Formule 1 is bovendien een wereldje dat veroverd moet worden, iets dat ook tijd kost. "Je moet daar ook leren hoe het werkt en er komt erg veel op je af. Stephane's leercurve was steil en ze moet echt trots zijn op wat ze heeft neergezet. Ik hoop echt dat ze haar ervaring en ontwikkeling de rest van haar leven mee kan nemen." Zwaneveld respecteert de keuze van Kox: "Belangrijk is dat ze aan haar eigen toekomst denkt. We zijn altijd erg open met elkaar geweest en hebben een hecht team. We hebben haar het hele jaar gesteund en geholpen en steunen haar beslissing nu ook. We zijn echt super trots op haar. Wel vind ik het voor haar jammer dat ze nu niet de vruchten kan plukken van de energie die ze erin gestopt heeft, omdat een tweede jaar normaal altijd makkelijker is."

Nieuw(e) gezicht(en)?

Voor Viaplay betekent het dat men de komende maanden op zoek moet naar een nieuwe pitreporter, of zoals Zwaneveld het zegt: reporter op locatie. Twijfels over de invulling van die rol heeft de Viaplay-man niet: "We hebben een super sterk team en we lossen dit zeker op. Het is natuurlijk jammer, maar Viaplay heeft al voor hetere vuren gestaan en ook hier vinden we een goede oplossing voor." Zwaneveld schetst daarbij wel een profiel waaraan de nieuwe pitreporter moet voldoen: "We zullen kiezen voor mensen die in ons team passen, we zullen niet kiezen voor een individu. Dat is de strategie die we ook internationaal toe passen met de andere Viaplay-landen. Ondanks alle verschillende culturen werken de teams nauw met elkaar samen op het circuit en in de studio's. We hebben een internationaal team en de klik moet er zijn." Formule 1-fans hoeven niet bang te zijn dat er geen Nederlandse opvolging voor Kox komt: "Er komt zeker iemand op locatie. Daarbij gaan we nu uit van één persoon, maar het kunnen ook twee mensen worden. We kijken naar de beste invulling voor die persoon en voor het Viaplay-team." Andere wijzigingen binnen het team worden niet verwacht: "Er komen niet veel veranderingen. We willen als Viaplay nog meer groeien, maar zijn ook super trots op wat we neer hebben gezet afgelopen jaar. Dezelfde mensen zullen te zien en te horen zijn. Het commentaar blijft bij Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk en ook in de studio zullen dezelfde gezichten te zien zijn."

Viaplay
x
GP Hongarije Mogelijk code rood en extreme hitte tijdens GP Hongarije