Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Video: Relatie Vettel en Hamilton bereikt kookpunt: "Hij reed op me in!"

De Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan van 2017 staat voor menig autosportliefhebber op het netvlies gebrand. In de race zagen de toeschouwers totale chaos en een opmerkelijk incident tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton.

In het Formule 1-seizoen van 2017 zetten Sebastian Vettel en Lewis Hamilton de toon door om en om te winnen in de openingsraces, waarna de strijd om het kampioenschap losbarstte. Later bleek Mercedes toch net iets te snel te zijn, maar in Azerbeidzjan waren de twee wereldkampioenen volop met elkaar in strijd. Sterker nog: in Bakoe bereikte de rivaliteit tussen Hamilton en Vettel een nieuw kookpunt na een incident achter de safety car. De Ferrari-coureur was van mening dat zijn rivaal een brake test uitvoerde, waarna Vettel héél duidelijk liet merken hier niet van gediend te zijn. Er gebeurde iets dat nieuw was voor de toeschouwers: onder de safety car positioneerde Vettel zijn Ferrari naast de Mercedes van Hamilton en stuurde bewust in. De verontwaardiging was groot. Dit artikel gaat verder onder de video.

Forse straf voor Vettel

"Hij voerde een brake test uit! What the hell gebeurt hier?!", riep Vettel, waarna hij Hamilton een beuk gaf. Direct kwam er een reactie van de Mercedes-rijder. "Vettel kwam letterlijk naast me en stuurde op me in..." Moedwillig op iemand inrijden, ook al is het tijdens de safety car, wordt niet gewaardeerd door de wedstrijdleiding. Vettel kreeg de zwaarste straf op diskwalificatie na: een tijdstraf van 10 seconden plus een stop-and-go, wat bij elkaar opgeteld zo'n halve minuut duurt voor gevaarlijk rijgedrag. Vettel begreep niets van de straf. "Wanneer heb ik gevaarlijk rijgedrag vertoond?", waarop Ferrari simpelweg reageerde: "We praten hierna wel." Hamilton moest in diezelfde race overigens ook een extra keer naar de pitstraat. De hoofdsteun van de Brit zat los en de wedstrijdleiding gaf hem de opdracht om deze te vervangen in verband met de veiligheid. Beide coureurs liepen door bovengenoemde incidenten de overwinning en zelfs een podium mis. Daniel Riciardo won voor Red Bull de race, gevolgd door Valtteri Bottas (Mercedes) en Lance Stroll (Williams). Vettel werd vierde en finishte nog wel voor Hamilton, die vijfde werd.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"