Vier jaar geleden: Max Verstappen en Red Bull slaan handen ineen

12 aug. 2018 10:00 René Oudman 7 reacties
Het is vandaag (zondag) precies vier jaar geleden dat Red Bull de autosportwereld mededeelde een jonge Formule 3-coureur te hebben gecontracteerd. Zijn naam? Max Verstappen. De destijds 16-jarige Nederlander zou per direct gehuld gaan in de kleuren van het energiedrankjesmerk.

Verstappen legt de basis voor zijn Red Bull-overeenkomst op de Norisring. Op het korte stratencircuit in Neurenberg is de jonge Limburger zó ontzettend sterk, dat Red Bull-talentscout Dr. Helmut Marko niet langer wil wachten. De Oostenrijker verklaart later een ‘toekomstig wereldkampioen’ aan het werk te hebben gezien. Eerlijkheid gebiedt te zeggen: Verstappen levert ook echt een wereldprestatie af dat weekend.

De coureur van Van Amersfoort Racing wint elk van de drie races die worden gehouden op de Norisring en doet dat bovendien op bijzonder dominante wijze. Tevens heeft hij af te rekenen met veranderende weersomstandigheden en chaos op de baan, als meerdere tegenstanders elkaar in de wielen rijden en de Safety Car naar buiten wordt geroepen.

Vanaf het laatste weekend van juni, waarin de Norisring-races plaatsvinden, gaat het vliegensvlug. Zes weken later ligt er een akkoord met Red Bull op tafel. Op dinsdag 12 augustus 2014 wordt officieel bekendgemaakt dat Max Verstappen door het leven zal gaan als Red Bull-junior, hij maakt het jaar af in een in Red Bull-kleuren gespoten VAR-auto.

Het plafond is nog niet bereikt. Marko heeft grootse plannen met Verstappen, die hij eigenlijk zo snel als mogelijk in de Formule 1 wil plaatsen. Daags na het wereldkundig maken van het contract wordt duidelijk dat Verstappen in 2015 al in de koningsklasse van de autosport is te bewonderen, ondanks dat hij op dat moment nog 17 jaar moet worden. In het Belgische Grand Prix-weekend maakt Verstappen junior, samen met vader Jos, zijn opwachting op de F1-paddock als gast van Red Bull.

De jongeling laat een goede indruk achter door zijn volwassen houding en laat blijken niet te kunnen wachten tot hij zijn debuut mag maken. Op vrijdag 3 oktober 2014 (vier dagen na zijn 17e verjaardag) werkt Verstappen op het circuit van Suzuka zijn eerste officiële F1-sessie af tijdens een GP-weekend. Een klein half jaar later debuteert hij, op zondag 15 maart 2015. Precies veertien maanden later wint Verstappen zijn eerste Grand Prix.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen