Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vijf knotsgekke Grands Prix van Canada

De Grand Prix van Canada is een geliefd evenement bij zowel de coureurs als de Formule 1-fans. Niet zelden levert de race op het Circuit Gilles Villeneuve bijzondere spannende of knotsgekke races op.

1999

Zeg je 'Grand Prix van Canada', zeg je automatisch ook 'Wall of Champions'. Wat klinkt als een koosnaam is in feite het meest gevreesde stukje beton van de Formule 1-kalender. Het stukje muur dankt de naam aan de Grand Prix van 1999. Dat weekend wisten de voormalig wereldkampioenen Michael Schumacher , Jacques Villeneuve én Damon Hill hun auto's niet uit de muur te houden. Het was in de tijd dat er op de muur de uitnodigende leus 'Bienvenue au Québec' (Welkom in Québec) geschreven stond. De drie kampioenen wilden het weekend ondanks de Canadese hartelijkheid echter het liefst zo snel mogelijk vergeten. De race werd gewonnen door een andere kampioen, Mika Hakkinen.

2000

Het was Jos Verstappen die in 2000 met een speciale oranje helm ter ere van het EK Voetbal heel Formule 1-minnend Nederland in vervoering wist te brengen tijdens de verregende Grand Prix van Canada. In zij pk-arme Arrows liet hij zien dat hij een begenadigd regenrijder is. Grote namen als Jarno Trulli en Ralf Schumacher passeerde hij op relatief eenvoudige wijze. Het podium kwam nooit echt in zicht, Verstappen moest genoegen nemen met een niet minder fraaie vijfde plaats. De race werd een prooi voor het Ferrari-duo Michael Schumacher/Rubens Barrichello.

2007

De Grand Prix van Canada van 2007 gaat onder andere de boeken in als de race waarin Takuma Sato met de Super Aguri Fernando Alonso in de McLaren wist te verschalken. Het is echter ook de race van één van de hardste klappers uit het moderne tijdperk. Na een contact met de Toyota van Ralf Schumacher wordt de BMW Sauber van Robert Kubica gelanceerd. Na een wheelie die de Pool stuurloos op het gras dwingt, spat de bolide tegen de betonnen muur uiteen, om na een enkele koprol tegen de muur aan de andere kant van de baan tot stilstand te komen. De voeten van Kubica bungelen uit de monocoque, van zijn auto is niets over. Kubica mag van geluk spreken dat hij er twee races later 'gewoon' weer bij kan zijn. De race wordt gewonnen door Lewis Hamilton, die zijn eerste overwinning viert.

2008

Een jaar later, in 2008, keert Robert Kubica op de plek des onheils en hoe. Hij wint zijn eerste en tot op heden enige Formule 1-race, terwijl Nick Heidfeld er voor BMW Sauber een spijkerharde één-twee van maakt. Het tweetal profiteert van het geklungel van enkele toppers in de pitstraat, die doodleuk voor het rode stoplicht tegen elkaar aan rijden. Lewis Hamilton en Nico Robserg zijn de schlemielen van de dag, Robert Kubica de gevierde man.

2011

De Grand Prix van Canada van 2011 was een ware uitputtingsslag. De race werd na 24 ronden voor ruim twee uur geneutraliseerd vanwege extreme regenval. Op dat moment had Jenson Button per abuis zijn teamgenoot Lewis Hamilton al een keer in de muur gedrukt en een drive-through-penalty geïncasseerd voor te hard rijden achter de safety car. Na de herstart tikt Button Alonso achterstevoren met schade en een extra pitstop tot gevolg. Uiteindelijk maakte de wereldkampioen van 2009 niet minder dan vijf pitstops, om in de laatste ronde te profiteren van een glijpartij van leider Sebastian Vettel en zo één van de meest onwaarschijnlijke overwinningen ooit te pakken.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden