Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vijf memorabele Grand Prixs van China

De F1 is voor de derde Grand Prix van het jaar naar China afgereisd. In het verleden zijn op het Shanghai International Circuit veel leuke races verreden. Racingnews365 zet er een paar voor je op een rij.

2005 - Alonso vs. Raikkonen, het verhaal van 2005 De Grand Prix van China in 2005 was misschien wel de perfecte illustratie van dat seizoen. Fernando Alonso, de kersverse wereldkampioen, nam het op tegen de nummer twee Kimi Raikkonen. De twee waren het hele seizoen verwikkeld in een spannende titelstrijd Deze Grand Prix illustreerde dat nagenoeg perfect. Alonso was bestand tegen de druk die Raikkonen gedurende de hele race opvoerde en de Spanjaard won. Raikkonen werd tweede, precies zoals de eindstand van het wereldkampioenschap dat seizoen. 2006 - De laatste overwinning van Michael Schumacher Ook in deze editie van de Grand Prix van China regende het. Fernando Alonso startte van pole position, maar had last van hevige degradatie van de banden. Michael Schumacher ging hier beter mee om en kon Alonso bijhalen en later inhalen. De Duitser reed weg van de rest van het veld, maar op de opgedroogde baan was Alonso's Renault het snelst van iedereen. De druk stond er vol op, maar 'Schumi' hield stand en behaalde op die manier zijn laatste overwinning in de Formule 1.

2007 - Lewis Hamilton vergooit wereldtitel Lewis Hamilton kon als rookie wereldkampioen worden in 2007. De Brit startte de regenachtige race vanaf pole position en ging lang aan de leiding. Kimi Raikkonen, de uiteindelijke wereldkampioen van dat seizoen, haalde Hamilton halverwege de race in na een fout van Hamilton. De Brit lag alsnog op podiumkoers toen hij voor de tweede keer een nieuwe set banden moest halen. Hamilton verslikte zich echter in de bocht bij het inrijden van de pitstraat. Hij parkeerde zijn McLaren in de grindbak en haalde zodoende nul punten. Achteraf bleek dat Hamilton de titel op Chinese bodem had vergooid. 2010 - Chaos in China Jenson Button kon bij de Grand Prix van China in 2010 zijn talent in de regen tonen. De race startte met lichte neerslag. Fernando Alonso pakte direct de leiding door een valse start en kreeg daarvoor een drive through penalty. Achter hem was er chaos met een crash waarbij Sebastian Buemi, Kamui Kobayashi en Vitantonio Liuzzi betrokken waren. De safety car kwam buiten en veel teams kozen voor de intermediates. Deze bleken de verkeerde keuze, want niet veel later moesten diezelfde coureurs opnieuw stoppen voor slicks. Button kon de race uitrijden op slicks, ondanks hevige regenbuien op de achterzijde van het circuit. Hij won en teamgenoot Lewis Hamilton zorgde voor een een-twee voor McLaren. 2017 - Inhaalrace Max Verstappen Max Verstappen moest de race aanvangen vanaf de zestiende startpositie. De Nederlander wist echter wel raad met de regenachtige omstandigheden op zondag. De Grand Prix van China in 2017 ging dan ook de boeken in als een typische Verstappen-inhaalrace. In de eerste ronde van de GP had de Limburger al negen man ingehaald. Na wat geluk met de Safety Car en goede inhaalacties op Kimi Raikkonen en Daniel Ricciardo moest hij zijn tweede plek toch nog afstaan aan Sebastian Vettel. Aan het eind van de race stond Verstappen onder grote druk van teamgenoot Ricciardo, maar hij wist zijn podiumplaats te behouden en werd derde.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'