Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alpine F1 Team

Voormalig Alpine-teambaas doet boekje open over 'Piastri-rechtszaak'

In 2022 leek Alpine haar reservecoureur, Oscar Piastri, naar voren te schuiven als coureur voor 2023. Het liep echter helemaal anders, want Piastri tekende bij concurrent McLaren. Het leverde een rechtszaak op, die Alpine verloor. De teambaas van toen, Otmar Szafnauer, doet nu een boekje open over de daadwerkelijke gang van zaken.

Piastri Alpine 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Halverwege het jaar 2022 wisten Sebastian Vettel en Fernando Alonso de rijdersmarkt in vuur en vlam te zetten. Vettel kondigde zijn pensioen aan, waarna Alonso er als de kippen bij was om het vacante stoeltje bij Aston Martin op te eisen. Het verraste Alpine, het toenmalige team van Alonso, dusdanig dat men in Enstone plots moest doorschakelen. Alpine kondigde Oscar Piastri aan als vervanger voor 2023 en leek daarmee een crisis te bedwingen.

Niets bleek echter minder waar, want een paar uur na het persbericht van Alpine, kwam Piastri met onderstaande verklaring. Volgens de Australiër was het helemaal niet waar en zou hij in 2023 niet voor Alpine rijden. Het grote talent uit de Alpine Academy had namelijk al een ander contract op zak. Dat bleek een aantal dagen later, toen Piastri bekende dat hij per 2023 bij McLaren aan de slag ging.

De tekst gaat verder na de tweet.

Alpine woedend

Het zetten kwaad bloed bij Alpine, want volgens het Franse team had Piastri al een contract met Alpine. Het leidde tot een rechtszaak bij het Contract Recognition Board (CRB). Alpine verloor en Piastri trok naar McLaren. Lang zweeg heel Alpine over hoe dit nou kon gebeuren, tot nu. Want de teambaas van toen, Otmar Szafnauer doet nu een boekje open over hoe die situatie kon ontstaan.

"Ik had helemaal niets te maken met het niet goed contracteren van Oscar Piastri," zo vertelt Szafnauer in de High Performance Podcast. "Die fout was al in november (2021 red.) gemaakt. En ik kwam pas in maart (2022 red.). Dus in november had het Piastri-contract al ondertekend moeten worden, maar dat is nooit gebeurd. Ik had daar geen idee van. Ze hebben vervolgens de CRB-documenten niet goed ingeleverd en geen contract getekend."

Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen? Volgens Szafnauer zat hem dat in één ding: "Piastri zat in de academy van Alpine en na zijn F2-seizoen had Alpine een optie in zijn contract om hem te kunnen promoveren tot Formule 1-coureur van Alpine. Maar dat contract is nooit doorgevoerd. Dat kon in november, er was een tijdsbestek van twee weken, waarin die optie kon worden gelicht. En dat is niet gebeurd. Alpine verloor vervolgens ook bij het CRB, omdat die documenten niet goed waren ingevuld."

'Incompetentie van wat toen Alpine was...'

Ondanks het feit dat Szafnauer dus niet betrokken was bij de contractuele blunder van Alpine, werd hij er wel op aangekeken. De Roemeen was op het moment van de rechtszaak de teambaas en moest dus verantwoording afleggen. Dat vindt hij nog altijd niet terecht: "Mijn punt is, wij publiceerde een persbericht met een foto erbij. Dat was mijn foto. Ten eerste, ik had hier niets mee te maken. Ik zat er toen niet eens. En ten tweede, de communicatieafdeling, die ook niet naar mij rapporteerde, vond het klaarblijkelijk een goed idee om de incompetentie van wat toen Alpine was, te verdoezelen door mijn foto te gebruiken."

Szafnauer heeft daar intern wel over gesproken, maar kreeg een simpel antwoord terug: "Ik ben naar ze toe gegaan en heb gezegd, jullie weten beter dan dit... Ze zeiden alleen maar 'sorry, ik kreeg te horen dat ik dit moest doen...' Dat liet zien dat sommige mensen binnen de Alpine-organisatie totaal niet te vertrouwen waren en dat ze bezig waren om mij tegen te werken in plaats van met mij te werken."

Toch is Szafnauer nog altijd van mening dat Alpine de zaak tegen Piastri had kunnen winnen: "Ook al is dat contract nooit ondertekend, hebben wij wel nageleefd wat er in stond. En dat was niet niets. Hij mocht 5000 kilometer testen in een twee jaar oude auto, iets wat enorm veel geld kost. En dat hebben we gewoon gedaan. Wij hebben alles nageleefd wat er in dat contract stond, maar er stond geen handtekening onder. Ik denk als we dit onder Engelse wetgeving aan het licht hadden gebracht, we misschien wel hadden gewonnen. In de zin van: 'jij hebt het contract niet getekend, maar wel geprofiteerd van al deze zaken. En jij bent jouw onderdeel daarin niet nagekomen'."

Ook interessant:

Verstappen brengt Mercedes iets wat het jaren heeft gemist

Toto Wolff claimde vorige week dat Mercedes de jacht op Max Verstappen heeft gestaakt. Hoe serieus moeten we die woorden nemen? Of is het vooral om iets van rust terug te brengen binnen het team en de coureurs vertrouwen te schenken?

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappens 'laatste stap' Verstappen weet in ieder geval wat hij NIET wil