Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Voormalig F1-engineer Verstappen: "Toen zag je al iets geweldigs ontstaan"

Max Verstappen is inmiddels al bezig aan zijn negende seizoen in de Formule 1. Achter de schermen werkte hij al met vele mensen samen. Een oud-engineer blikt terug op zijn samenwerking met de Nederlander.

In de Track Limits Formule 1-podcast schuift voormalig Red Bull-engineer Blake Hinsey aan. Hij werkte in zijn carrière in totaal tien jaar bij Force India en Red Bull, alvorens hij na het 2016-seizoen afscheid nam van de sport. Hij werkte dus een seizoen samen met Max Verstappen achter de schermen als Performance Engineer. Hij herinnert zich dat er toen al iets bloeide bij Red Bull, waar hij samen werkte met de Nederlander en zijn engineer Gianpiero Lambiase. "Toen ze titels wonnen, was ik al uit beeld verdwenen, maar jaren geleden zag je het al duidelijk aankomen. Ik maakte tegelijkertijd met Gianpiero de overstap naar Red Bull van Force India. Mijn hele carrière heb ik samen met hem gewerkt. Dat vond ik geweldig, want ik had een hele goede werkrelatie met hem."

Ruw talent

Volgens Hinsey was het meteen duidelijk dat het enorme talent bij Verstappen er was, maar het was aan Red Bull om hem ook de auto te geven waardoor hij met dat talent een gooi kon doen naar de wereldtitels. In Hinsey's tijd bij het team uit Milton Keynes lukte dat nog niet, zo vertelt hij. "Of je al aan kon zien komen dat er iets geweldigs ging gebeuren? Absoluut. Hoe mooi dat ging zijn? Mijn laatste volledige seizoen was 2016, dus toen was Max al heel snel, maar hij moest nog wat gepolijst worden. Hij vond snel de limiet en maakte in dat proces niet heel veel vrienden, maar dat was prima." "Als je kijkt naar coureurs als Max, dan zijn ze zo gefocust op hun doel en zo genadeloos. Het is onmogelijk om te falen, zeker als ze al beschikken over een aanzienlijk aandeel natuurlijk talent. Bij sommige coureurs is het een combinatie van ruw talent, aan de hand van welke ze verder werken om beter te worden. Bij Max was dat ruwe talent enorm, veel meer dan bij veel andere jonge coureurs die je in de sport zag komen." "Je kon zien dat er daar ergens iets bloeide. Of het geweldig zou worden, met een auto waarmee voor het kampioenschap kon worden gestreden? Dat wist ik niet, want we hadden allerlei betrouwbaarheidsproblemen met de motor en soms werkte de auto gewoon niet helemaal mee. En Mercedes was gewoon snel, zo snel..."

Momentum

Maar inmiddels is het Red Bull-succes daar en Hinsey ziet dat het team het momentum in de Formule 1 helemaal heeft. Je weet het echter nooit, maar de toekomst van Red Bull ziet er volgens hem rooskleurig uit. "Max heeft echter dat ruwe talent en het team heeft operationeel alles op orde en nu hebben ze ook het momentum, maar je weet het nooit. Er zijn veel dingen waar ze geen controle over hebben. Wat als ze vorig jaar hard geraakt waren door die regels met de vloer, waar Ferrari wel geraakt door lijkt te zijn? Je weet het nooit." "Hoe dan ook, Max is consistent, de auto is heel sterk en alles komt samen. Red Bull neemt alle juiste beslissingen. Max weet zijn weg te vinden met de auto en als het hem niet lukt, dan staat Checo er", aldus Hinsey.

Viaplay
x
GP Singapore Marko luidt Red Bull-noodklok: "Niets werkt bij Verstappen"