Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Voormalig Minardi-coureur: "Ook in Italië zijn we gek op Verstappen"

Max Verstappen en Italië bleken in 2020 geen goede combinatie te zijn. De Red Bull-coureur viel driemaal buiten zijn schuld om uit op de Italiaanse circuits. Toch zullen de uitvalbeurten de gedachten van de racegekke Italianen niet veel veranderen, volgens Sky Sport Italia-analist Matteo Bobbi zijn de 'Formule 1-tifosi' namelijk groot fan van de Nederlander.

Matteo Bobbi werkte in 2003 aan de zijde van Jos Verstappen bij Minardi. De Italiaan was in 2003 de testrijder van het team en werkte verschillende testdagen af voor het kleine Italiaanse team. RacingNews365 zocht de voormalig Formule 1-coureur op in Milaan waar hij werkt als F1-analist bij Sky Sport Italia . De sympathieke Italiaan arriveerde stipt op tijd en haakte direct in op de Nederlandse Formule 1-historie. "Ik ben tegenwoordig de Robert Doornbos van Italië of Doornbos is juist de Bobbi van Nederland, net hoe je het wil zien", lacht de Italiaan breeduit. "Met Doornbos, Robert Kubica en Nicky Pastorelli heb ik echt een geweldige tijd beleeft in Viareggio. Daar was ons trainingscentrum gevestigd en zodoende trokken we iedere dag met elkaar op. We trainden onwijs hard, maar we waren jong en hebben logischerwijs ook volop genoten van die tijd." De talenten trainden in die tijd in de beroemde Italiaanse kustplaats, maar Bobbi kreeg tegelijkertijd de kans om ook voor Minardi in actie te komen. In 2003 nam hij de eerste vrije training voor de Grand Prix van San Marino voor zijn rekening: "Die sessie liep helaas niet zo best. We kregen wat problemen met de wagen, waardoor ik niet één keer een snelle run heb kunnen rijden. Dat was ook meteen mijn laatste vrije training, want daarna besloot ik me te richten op een GT-carrière, mede doordat een grote sponsor wegviel", aldus Bobbi, die in het begin van zijn racecarrière nog de beste rookie werd tijdens de prestigieuze Formule 3-race op Macau. Tijdens de jaren bij Minardi zag de dan jonge en talentvolle coureur van dichtbij hoe Jos Verstappen het team bij de hand nam: "Jos Verstappen was de echte leider van het team, dat merkte je aan alles. Hij was de beste coureur van het team, de echte nummer één. Die status had hij natuurlijk ook doordat hij bovenop zijn talent ook nog eens een vracht aan ervaring meebracht. Het hele team stond in teken van hem en hij nam het team bij de hand. Helaas had ik als testrijder niet heel veel met hem van doen, aangezien ik het ook druk had met mijn GT-carriere. Toch heb ik Jos natuurlijk toch van redelijk dichtbij kunnen volgen en heb ik goed met hem kunnen samenwerken. Hij is een open en sympathiek persoon. Dat hij nu zoveel jaren later een zoon in de Formule 1 heeft rijden, maakt het verhaal natuurlijk compleet." Interview met Matteo Bobbi loopt verder onder de foto

De naam Max Verstappen is inmiddels gevallen in de sjieke loungebar in hartje van Milaan. "Max is in mijn ogen echt de beste coureur op de grid, samen met Lewis Hamilton. Dat staat voor mij heel duidelijk vast, dat zíé je gewoon. Hij en Hamilton hebben vanaf het begin van hun F1-carrieres laten zien dat ze over iets speciaals beschikken. Daarom ben ik er ook van overtuigd dat Max de komende jaren om de titels gaat strijden, al heeft hij daar natuurlijk een goede wagen voor nodig. Datzelfde geldt voor Charles Leclerc, hij en Max gaan echt een fantastische strijd uitvechten in de toekomst en daar kijken we natuurlijk ook in Italië naar uit." Volgens Bobbi is ook Verstappen bij zijn landgenoot zeer geliefd: "Max en Charles zijn beide talentvol en rijden voor sterke teams, op den duur gaan zij de kans krijgen om echt voor de titels te kunnen strijden en daar gaan wij als racefans de grote winnaar van zijn. Een mooie strijd tussen die twee rijders is namelijk prachtig voor de sport. We houden in Italië van Verstappen, hij is namelijk iemand die altijd het gevecht opzoekt en daar houden we van in Italië. We genieten van het racen en we weten dat Max en Charles de toekomst van de Formule 1 zijn." Toch ziet ook de Sky-analist in dat het nog weleens tot 2022 kan duren voordat Verstappen en Leclerc een echte kans maken op een wereldtitel: "Op dit moment is Mercedes simpelweg te sterk en daarvoor verdient dat team veel complimenten. Er is nog nooit een team zo ontzettend sterk en dominant geweest en dat is heel knap", aldus Bobbi, die niet mee wil gaan dat de dominantie van Mercedes de sport nu in bijzonder saai maakt. "Mensen vergeten hoeveel goede teams er in het verleden al zijn geweest. Red Bull domineerde, Ferrari domineerde, en daarvoor domineerden McLaren en Williams. Er zijn meerdere tijdperken geweest in de Formule 1 en dat zal ook altijd blijven. Wat Mercedes doet is zeer indrukwekkend. Ze domineren nu al zeven jaar op een rij, volgend jaar maken ze er wellicht zelfs acht jaar van en dat is nog nooit voorgekomen." Is Hulkenberg de ideale teamgenoot voor Max Verstappen? Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen bespreken het hieronder in de nieuwste RN365-podcast.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'