Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Voormalig Red Bull-talent bekent: "Heb nu nog nachtmerries over Marko"

Jaime Alguersuari reed van 2009 tot en met 2011 voor Toro Rosso binnen de Red Bull-familie. Daarna werd hij aan de kant gezet en dat heeft hij altijd moeilijk kunnen verwerken. Hij heeft naar eigen zeggen nu nog nachtmerries met in de hoofdrol Helmut Marko.

Jaime Alguersuari verving in 2009 halverwege het seizoen de tegenvallend presterende Sebastien Bourdais. Hij mocht tweeënhalf jaar aanblijven bij het team, voordat hij werd bedankt voor bewezen diensten. Promotie zat er niet in, en bij het opleidingsteam moest plaats worden gemaakt voor Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne. Al die jaren had hij het gevoel dat hij nooit de waardering kreeg die hij verdiende: "Je kan het nog zo goed hebben gedaan, toch kreeg je nooit het gevoel dat je goed werk had geleverd en dat mensen tevreden waren. Ik werd vaker gefeliciteerd door mijn concurrenten dan door de mensen van mijn eigen team. En daar dealde je al mee vanaf je vijftiende (als je vroegtijdig werd opgepikt door Red Bull, red.)." Hij zocht zijn heil in andere categorieën, waaronder de Formule E, maar hij kon zijn draai niet vinden. Hij was klaar met de sport, zoals hij uitlegt in gesprek met El Confidencial : "Je zou kunnen zeggen dat ik bevoorrecht was dat ik het überhaupt tot de Formule 1 heb geschopt, maar zo voelde ik het niet. Ik koesterde haatgevoelens, niet alleen richting Helmut Marko en Red Bull, maar richting het hele motorsportwereldje."

Hij wil echter niet bitter overkomen, maar kan het zich voorstellen als mensen hem zo zien: "Ik lees weleens een interview van mezelf terug en dan denk ik zelf ook 'oei, die jongen kan zich niet goed gevoeld hebben'." Inmiddels is de liefde voor het racen opnieuw opgebloeid en is hij fanatiek aan het karten geslagen - onder andere in het wereldkampioenschap -, iets wat hij combineert met een nieuwe carrière als DJ. Overigens is het niet zo dat het Red Bull/Formule 1-avontuur een gesloten hoofdstuk is. Hij draagt het met zich mee, dag én nacht: "Als ik slaap, heb ik nog steeds vreemde dromen over die tijd en dan vooral over het feit dat ik nooit naam heb kunnen maken, en over Helmut Marko die boos is en me opjaagt alsof we kleine kinderen zijn." "Ik ben vast niet de enige die dit doormaakt, ik ben er zeker van de iemand als Sebastian Buemi (teamgenoot uit die tijd, red.) daar ook last van heeft. Ik krijg het niet uit mijn systeem, ondanks meerdere therapiepogingen", vervolgt de Spanjaard, die zichzelf niet meer op de allerhoogste autosporttonelen actief ziet zijn. "Ik heb altijd gezegd dat als je iets op het hoogste niveau wil doen, je daar 100% voor moet geven. Als ik dat zou doen, zou dat ten koste gaan van mijn muziek dat terwijl het na de Covid-pandemie juist zo goed gaat. Ik zit bij een goed bureau, sta er goed voor... Daarom kan ik die wereld niet achter me laten." Update: Alguersuari heeft op Twitter zijn eigen woorden gerectificeerd door aan te geven dat hij Red Bull en Marko juist ontzettend dankbaar is .

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami