Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Voormalig teambaas Verstappen: "Toen wist ik al dat Max ooit F1-wereldkampioen zou worden"

Het waren zijn eerste echte meters in de single seaters, in 2014, toen Max Verstappen bij Van Amersfoort Racing in de Formule 3 terecht kwam. Nog geen jaar later debuteerde de Nederlander al in de Formule 1 en zeven seizoenen later mag hij zich wereldkampioen noemen. RacingNews365 blikte samen met teameigenaar Frits van Amersfoort terug op het kampioensjaar van zijn voormalige pupil.

Heel Nederland was door het dolle heen toen Max Verstappen zich op 12 december 2021 kroonde tot wereldkampioen Formule 1. Na een geweldig gevecht met Lewis Hamilton, dat een seizoen lang duurde en veel bloed, zweet en tranen vergde, was het de Red Bull-coureur die aan het langste eind trok. Voor Frits van Amersfoort, eigenaar van het Nederlandse raceteam Van Amersfoort Racing, was het misschien nog net wat specialer dan voor de gemiddelde raceliefhebber. Hij was als teambaas namelijk nauw betrokken bij Verstappens overstap van de karts naar de single seaters. In de Formule 3 gooide jonkie Verstappen in 2014 meteen hoge ogen, door tien overwinningen te veroveren en in totaal zestien podiums. Meteen zag Frits dat hij met een wonderkind te maken had, vertelt hij in een interview met RacingNews365 . "Ik heb gedurende dat seizoen gezegd dat Max ooit wereldkampioen zou worden. Daarover bestond geen enkele twijfel."

Verstappen altijd al sterk

Al in 2014 zag Van Amersfoort wat voor een winnaar Verstappen was. Al in de Formule 3 reed de Nederlander met de bravoure waarmee hij ook in zijn titeljaar in de koningsklasse en de jaren daarvoor indruk maakte. "Max reed in de F3 precies zoals hij nu rijdt. Hij is eigenlijk niet veranderd in de periode tussen toen en nu. Hij is misschien iets meer met zijn hoofd gaan rijden, maar hij zal altijd pushen. Max gaat tot het uiterste en die stopt pas als hij bij de streep is." "De acties die Max in 2014 bij ons maakte zijn vergelijkbaar met de acties die hij in de F1 laat zien, alleen reed hij toen voor een veel kleiner publiek en zag de buitenwereld het niet. Nu doet hij het voor het miljoenenpubliek, maar Max had na twee races in de Formule 3 al zo in kunnen stappen in de Formule 1." "De man is gewoon zo boven getalenteerd", geniet de teambaas. "In zijn gevoel, maar ook mentaal. Dat heeft zich afgelopen seizoen uitbetaald."

Verstappen schiet 'als een raket' door de autosport

We vragen van Amersfoort naar de aantijgingen aan het adres van de Red Bull-coureur, die het afgelopen seizoen meermaals weg werd gezet door sommige media als roekeloos. Frits wuift die weg, en zegt dat we gewoon moeten genieten van de dingen die Max laat zien. "Lewis is zeven keer wereldkampioen geweest. Ik heb nooit met Lewis gewerkt, maar ik kan me voorstellen dat die aan het begin van zijn carriere ook wat wilder was dan nu. Lewis is Lewis, is zeven keer wereldkampioen geworden en niet acht keer, omdat er een Limburger als een raket door de autosport schiet. Ik denk dat we daar met zijn allen gewoon enorm van moeten genieten", klinkt hij nuchter. Niet alleen is Max heer en meester op de baan, ook zorgt hij voor een waar volksfeest, weet Van Amersfoort. "Verstappen heeft de Formule 1 tot een soort van volkssport gemaakt. Dat is echt ongelooflijk. Mensen die nooit F1 keken, die kijken nu allemaal naar de F1 en dat is puur door Max." Gevraagd of de titel van Verstappen het begin is van een wisseling van de wacht, denkt Van Amersfoort misschien van wel. "Van iemand die 37 is weet je dat die er psychologisch, mentaal en ook biologisch anders in staat dan een jonge gast van 24 die zijn eerste wereldtitel wilde behalen", aldus Frits. Twee jaar geleden maakte RacingNews365 een minidocu over teambaas Frits van Amersfoort: Veel meer dan alleen de teambaas van Verstappen en Leclerc. Check deze hieronder.

ZVkJuSHcmME

Viaplay
x
Silly Season Red Bull in gesprek met Sainz over F1-contract