Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Valtteri Bottas

Voorzichtig optimisme bij Bottas: "Maar alleen gebaseerd op cijfertjes"

Alfa Romeo presteerde in 2022 uitstekend met een zesde plaats in de eindstand van het constructeurkampioenschap. Aan het einde van 2022 werd duidelijk dat teambaas Frederic Vasseur het team zou verlaten. De Fransman vertrok namelijk naar Ferrari, terwijl Vasseur de voornaamste persoon was om Valtteri Bottas binnen te halen. Ondanks het vertrek van Vasseur lijkt Bottas zich weinig druk te maken over de kansen van het aankomende F1-seizoen.

Bottas Abu Dhabi
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

RacingNews365 kreeg een unieke kans om de fabriek van het F1-team van Alfa Romeo te bekijken. Dan spreken we eigenlijk over de fabriek van Sauber, dat ook dit jaar racet onder de naam van titelsponsor Alfa Romeo. Tijdens onze tour door de fabriek spraken we in een select gezelschap ook met Valtteri Bottas. De Fin lijkt bij Alfa Romeo volledig op zijn gemak te zijn. Zo oogde hij in 2022 ontspannen en zo zagen we hem eigenlijk nooit in de tijd dat hij nog bij Mercedes reed.

"Ik heb een goede winter gehad in Australië en Nieuw-Zeeland", blikt Bottas terug op de periode tussen de seizoenen in. "De winter was wat langer dan vorig jaar en daar heb ik van genoten, maar tegelijkertijd moet je natuurlijk wel blijven trainen. Nu gaat het F1-seizoen weer beginnen en ik ben er helemaal klaar voor. Het begin van het seizoen is toch altijd heel interessant. Vooral het moment dat je voor de eerste keer in een nieuwe bolide stapt, dat geeft een speciaal gevoel. De simulator is een goede voorbereiding, maar het eerste gevoel in de échte bolide blijft toch altijd wat anders."

In 2022 was Bottas niet alleen ontspannen, de voormalig Mercedes-coureur reed ook een sterk seizoen waarin hij uiteindelijk de tiende plek veroverde in het klassement. Op basis van dat resultaat, kijkt Bottas met vertrouwen vooruit naar het nieuwe seizoen. "We kijken met veel ambities uit naar het nieuwe seizoen, maar tegelijkertijd is het heel moeilijk om te zeggen waar je staat. Je weet namelijk niet hoeveel vooruitgang de andere teams hebben geboekt. We hadden met de vorige bolide wat balansproblemen en we denken die problemen op te hebben gelost. Zo lijkt het in ieder geval in de simulator te zijn en we moeten nu kijken of dat ook zo in het echt is."

"De bolide lijkt meer allround te zijn dus dat is een goed teken. Vorig jaar hadden we het probleem ook op hoge snelheid circuits dus hopelijk is dat nu beter", aldus Bottas. "Met de motor lijkt het ook goed te zitten, maar ook daar hebben we nog geen ervaring mee. Tot nu toe is alles op basis van de data die we zien. Met Vasseur hebben we in ieder geval een bekende bij onze motorleverancier zitten en dat is nooit een slecht iets om te hebben", knipoogt de Fin.

			© Alfa Romeo
	© Alfa Romeo

Bottas richt zich op de korte termijn

Vasseur bracht Bottas naar Alfa Romeo, maar na slechts een jaar komt de samenwerking tussen de twee dus al tot een einde. "Fred was inderdaad een van de voornaamste redenen voor mij om naar dit team te komen, maar goed, ook nu zullen we verder gaan. Het team staat er heel goed voor, dus ik kijk uit naar de toekomst. Ik ken Fred goed en ik weet dat hij ook vooruit wil en daarom snap ik zijn overstap ook. Nu richt het team zich op de toekomst en ik denk dat het Andreas Seidl goed af zal gaan. Ik heb recent kort met hem gesproken en ik heb het gevoel dat hij goed weet welke kant hij op wil gaan en dat hij mensen kan motiveren. Daarom denk ik dat hij de juiste persoon is voor dit project", aldus Bottas over Seidl, die de CEO is van Sauber, het team dat uiteindelijk volledig zal worden overgenomen door Audi.

Voorlopig zijn we nog ver weg van het Audi-tijdperk in de Formule 1, aangezien de Duitsers pas vanaf 2026 actief zullen zijn in de koningsklasse van de autosport. Daarom richt Bottas zich vooral op het komende seizoen. "Ik heb vorig jaar natuurlijk ook dingen meegenomen van mijn tijd bij Mercedes en Williams om die ervaring over te brengen om de bolide te verbeteren. Je probeert zoveel mogelijk feedback te geven, door ook veel tijd door te brengen in de simulator. Die informatie levert het team veel op. Ook probeer je het team zoveel mogelijk te motiveren en telkens meer te blijven vragen van de mensen binnen het team. Zoals gezegd hadden we vorig jaar een probleem met de balans en omdat zowel ik als Zhou dat heeft aangegeven, is daaraan gewerkt. Guanyu bracht eigenlijk al meteen veel input met zich mee en dat was goed om te zien, want als rookie komt er veel op je af."

"Ik denk dat hij hier dit jaar nog beter in zal worden en nog meer feedback kan geven aan het team. Voor nu hopen we vooral dat de bolide meer in balans is en dat moet de wagen in theorie ook zijn", aldus Bottas, die beseft dat er tijdens de testdagen in Bahrein niet veel tijd zal zijn om de bolide optimaal af te stellen. "Drie testdagen met één bolide is niet veel, maar regels zijn regels. Alle coureurs zouden meer willen rijden, maar dat is niet mogelijk. Daarom is de tijd in de simulator nog belangrijker. Het is mogelijk met die drie dagen om je goed voor te bereiden, maar je hebt een betrouwbare bolide nodig. Daarom hoop ik dat we dit jaar meer kilometers kunnen maken dan vorig jaar tijdens de test."

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Valtteri Bottas

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Tijdschema Hoe laat begint de Formule 1 Grand Prix van Australië?