Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Voormalig Mercedes-kopstuk plaatst Hamilton boven Schumacher

James Vowles is tegenwoordig de teambaas van Williams, maar werkte in het recente verleden voor Mercedes. De Brit schat Lewis Hamilton hoger in dan Michael Schumacher én vertelt dat er een document was om Hamilton en Nico Rosberg in toom te houden.

Vowles Hamilton
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

James Vowles werd bekend door zijn rol als hoofdstrateeg bij Mercedes. De Brit droeg zijn steentje bij aan de dominante periode van het team tussen 2014 en 2020 en was ook al actief toen Michael Schumacher nog voor Mercedes reed. Sinds het begin van 2023 is Vowles overgestapt naar Williams, maar dat weerhoudt hem er niet van om in de podcast High Performance een oordeel te vellen over Hamilton en Schumacher. Wie is beter?

"Ik vind het lastig om een andere sport te vinden die vergelijkbaar is met de Formule 1", begint Vowles zijn betoog. "Het is een teamsport, maar het begint met het verslaan van je teamgenoot. Als je je teamgenoot niet verslaat, heb je een probleem. Dat is echter maar één gevecht. De sleutel tot het succes wordt bepaald door de bijdrage van ieder teamlid."

Daarna durft Vowles het aan om een keuze te maken. "Lewis is nog steeds het meest natuurlijke talent waar ik ooit mee gewerkt heb en dan neem ik Schumacher mee in mijn benadering. Zijn mentaliteit was briljant op dat moment. Het was 'ik ga koste wat het kost elke race winnen'. Tegenwoordig accepteert hij het ook dat je met tweede en derde plaatsen kampioenschappen wint. Het levert een grotere beloning op als je met het team samenwerkt op dagen dat je niet kan winnen, in plaats van dat je iedereen tegen je in het harnas jaagt om één race te winnen."

Hét document

Tussen 2014 en 2016 was de situatie bij Mercedes gespannen. Nico Rosberg en Hamilton waren vrienden in hun karttijd, maar de strijd om de wereldtitel in de F1 zorgde voor andere verhoudingen. Het dieptepunt was de Grand Prix van Spanje in 2016, waar de beide heren in de openingsronde met elkaar crashten. Vowles weet het nog al te goed en onthult dat hij twee jaar eerder een zogenaamd 'Rules of Engagement'-boek opstelde.

"Het staat nog steeds in mijn geheugen gegrift, omdat het om twee sporters gaat die gefrustreerd raken", legt Vowles uit. "Ze wisten in 2014 voor de eerste race al dat één van hen wereldkampioen zou worden. Ik stelde een document op waarin heel duidelijk stond hoe we met elkaar gingen samenwerken en hoe ze elkaar konden bestrijden. De eerste pagina ging over sport. Om het duidelijk uit te leggen: er stond dat je wereldkampioen kan worden, maar als je iets onsportiefs doet heb je je leven lang spijt. Het zou niet puur zijn. We wilden winnen door beter te zijn dan de anderen."

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko staat versteld van optreden Verstappen en McLaren