Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Daniel Ricciardo

Vrees voor stoeltje Ricciardo: "Ik zie Lawson nog wel een aantal races rijden dit jaar"

Met een mogelijk Red Bull-zitje in het achterhoofd begon Visa Cash App RB (RB)-coureur Daniel Ricciardo dit seizoen aan het Formule 1-jaar. Maar hij wist tot nu toe weinig indruk te maken met een P13 en P16 in Bahrein en Saoedi-Arabië. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk praten over de toekomst van Ricciardo in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast.

Ricciardo Bahrain Test
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het stoeltje naast Max Verstappen bij Red Bull in 2025 verdwijnt als sneeuw voor de zon voor Daniel Ricciardo door zijn eigen prestaties dit jaar. Yuki Tsunoda zit er vooralsnog een stuk beter bij dan de Australiër en Ricciardo moet snel betere resultaten laten zien om überhaupt nog in de Formule 1 actief te zijn in 2025. De aankomende race in Melbourne, een thuisrace voor de goedlachse Australiër, kan daarvoor een kantelpunt zijn.

Maar autocoureur en analist Tom Coronel ziet daar niks van terecht komen, zo zegt hij in de RacingNews365 Formule 1-podcast. "Hij gaat niet alleen gebukt onder de druk van zijn thuisrace, maar ook onder de druk van Yuki Tsunoda. Dat zien we eigenlijk continu wel. Hij kon vorig jaar, ik wil het niet zo zeggen, dat wat er gebeurde in Zandvoort nog als excuus gebruiken, maar we hebben gezien hoe Liam Lawson het heeft gedaan in onder meer Zandvoort en Singapore. Ik heb dan wel zoiets van: kom maar niet meer terug, je hebt je tijd gehad", zo is Coronel duidelijk.

"Zet daar ook gewoon een nieuwe, jonge jongen in. En dan weet ik ook wel dat het een jaartje kost en daar moet je in investeren. Dat is hoe ik het zou doen. Neem een beetje risico, die teambazen zijn allemaal een beetje te laf", zo zegt Coronel. Kenner Ruud Dimmers sluit zich daarbij aan, wat betreft Ricciardo. "Wat je vaak ziet, is dat als het gevoel weg is, dat het bijna nooit meer terugkomt. Bij Renault ging het oké voor Renault-begrippen, bij McLaren ging het twee jaar lang 'mwah' en vorig jaar was hij al bezig om zichzelf terug te vinden", zo zegt Dimmers.

'Schop in je ballen'

"Ik kan me voorstellen dat Ricciardo het bij McLaren op een gegeven moment niet helemaal naar zijn zin heeft gehad. Dat kan onder je huid kruipen en in je kop zitten", aldus Dimmers. "Maar dan zie je al dat het geen topsporter is. Als dat gebeurt, dan gaat het fout. Als je voor de poen naar Renault gaat terwijl je eerste of tweede rijder kunt zijn bij Red Bull, dan gaat het al fout en daar ben je je sporthart verloren. Op dat moment, toen hij daarvoor koos, heb ik altijd geroepen: oké, this is it", zo zegt Coronel.

Dimmers zet zijn vraagtekens bij de Australiër. "Ik las weer een quote dat hij zichzelf aan het resetten was. Maar waarom moet je dat doen? Je doet je werk, je zit in een auto, je racet zo snel mogelijk en als je jezelf dan moet resetten, dat klinkt een beetje zweverig", aldus Dimmers. "Een schop in je ballen en gas erop", zo is het advies van Coronel.

De vraag is dan: hoe lang blijft Ricciardo nog in de Formule 1 rijden? Zijn vervanger lijkt namelijk al klaar te staan in de vorm van Liam Lawson. Dimmers ziet dat wel gebeuren. "Ik zie Lawson nog wel een aantal races rijden dit jaar. En dat is een beetje waar Helmut Marko vorig jaar al op hintte: in 2025 zie je hem in de Formule 1, maar misschien wel voor die tijd. Ricciardo moet wel wat dingen anders gaan doen. En anderzijds: ook al rijdt Tsunoda een redelijk jaar, ik denk dat ze Lawson dit jaar een aantal races laten rijden. Ze hebben toch niets te verliezen", zo sluit Dimmers af

Beluister hieronder de gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"