Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vrouwelijke coureurs woedend na aanstelling 'B-coureur' Carmen Jorda

De rol die Carmen Jorda bij de FIA heeft gekregen om het vrouwelijke racen te promoten is niet in de smaak gevallen bij andere vrouwelijke coureurs. De bekendste vrouwelijke coureurs zijn het er niet mee eens dat 'B-coureur' Jorda de vrouwen representeert. Daarnaast vinden ze een vrouwelijke vertegenwoordiger onzin.

In de geschiedenis van de Formule 1 deden wel een aantal vrouwen mee, maar ze zijn op één hand te tellen. Volgens sommigen komt dat vooral omdat vrouwen fysiek niet in staat zijn de mannelijke collega's te verslaan. Daarom stelde de FIA Carmen Jorda aan als boegbeeld voor de vrouwelijke coureurs in de motorsport. Jorda maakt zich onder meer hard voor een kampioenschap voor vrouwen, vergelijkbaar met de Formule 1. Die aanstelling en de reden waarom Jorda werd aangesteld schoten echter in het verkeerde keelgat bij andere vrouwelijke coureurs.

Pipa Mann, tot dit seizoen actief in de IndyCar, is dan ook zwaar teleurgesteld. "Dit is een stap achteruit van de FIA" , zegt Mann tegen Motorsport.com . "Dat ze iemand aanstellen die vrijwel niets heeft gepresteerd en die staat voor de verkeerde waarden is extreem teleurstellend" , aldus een felle Mann. Ook Susie Wolff, voormalig testcoureur van Williams, is het niet eens met de aanstelling. "De autosport is een van de weinige sporten waarin vrouwen op eerlijke wijze kunnen strijden tegen mannen. Het gaat niet enkel om spierkracht of massa." "Als je meer vrouwen in de top van de sport wil hebben moet je de groep van talenten vergroten. Daarvoor moet je jonge meisjes aanmoedigen, maar wel op de juiste manier" , aldus Wolff.

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'