Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Williams

Waarom 2024 een belangrijk jaar wordt voor Williams én Vowles

2024 wordt om uiteenlopende redenen een belangrijk jaar voor Williams. James Vowles wil zijn goede start als teambaas een vervolg geven, terwijl Alex Albon en Logan Sargeant allebei over een aflopend contract beschikken. Het team presenteert haar nieuwe bolide op maandag 5 februari.

Albon Vowles
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Williams: het is en blijft een iconische naam in de Formule 1. Het team uit Grove was in het verleden ongelofelijk succesvol met legendarische coureurs, maar de afgelopen tijd kwam de klad erin. De laatste zege stamt uit 2012, toen Pastor Maldonado de Grand Prix van Spanje verrassend wist te winnen. Tussen 2014 en 2016 was er een kleine opleving waar te nemen, maar daarna zakte Williams heel ver weg.

Toch gaat het de afgelopen twee jaar echt wel een tikkeltje beter. Williams komt nog niet in de buurt bij de prestaties van de vorige eeuw, maar de komst van Alex Albon en teambaas James Vowles heeft voor een positieve tendens gezorgd. In 2019, 2020 en 2022 eindigde Williams als laatste in het constructeurkampioenschap, vorig jaar als zevende.

En dat gebeurde terwijl de rol van Vowles nog niet zo groot was geweest. De Brit kwam begin 2023 over van Mercedes en zorgde gelijk voor lachende gezichten bij het team. Vowles staat bekend om zijn rol in de dominantie van Mercedes tussen 2014 en 2020. In die periode was hij de hoofdstrateeg en droeg hij bij aan de grote successen van de Zilverpijlen. Nu moet hij Williams weer mooie resultaten schenken en 2024 gaat daar een belangrijke rol in spelen.

De rol van Vowles

Waarom? Omdat onder leiding van Vowles de nieuwe FW46 ontwikkeld is. De teambaas leek afgelopen jaar goed te weten waar de verbeterpunten zaten en moet dat nu met de technische afdeling op de nieuwe bolide toepassen. De Williams was ontzettend snel op de rechte stukken, maar kwam toch nog flink tekort als het om downforce ging.

Albon, die toch de kopman van het team is geworden in 2022 en 2023, bevestigde dat 2024 cruciaal wordt. De coureur zag wel direct dat het team veel aan Vowles heeft en zei het volgende. "In 2024 gaan we echt zien wat James het team heeft gebracht. Uiteraard levert zijn karakter al het nodige op, net zoals hoe hij praat en hoe hij communiceert. Daar komt bij dat we al kleine zaken hebben kunnen implementeren door zijn kennis over banden, de motor en aerodynamica. Maar je kan natuurlijk zoveel doen. De grootste stap vindt plaats in 2024 en daarna en daar heb ik veel vertrouwen in."

Albon zal toch hopen dat zijn vertrouwen ook tot resultaten leidt. De coureur lijkt de spil op de transfermarkt te zijn vanwege zijn sterke prestaties van de afgelopen jaren. Albon is gewild en er komen (potentieel) stoeltjes vrij bij Red Bull en Mercedes. Nog een goed jaar en wellicht zit er dan een mooie overstap in.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Sargeant

Logan Sargeant gaat net als Vowles aan zijn tweede jaar bij Williams beginnen. Het debuut van de Amerikaan was niet echt overtuigend, maar het team gaf hem na een sterker slot wel een tweede kans. Het moet gezegd: Sargeant kon het tempo van Albon en de concurrentie wel wat beter bijhouden aan het einde van 2023 en hoopt die stijgende lijn voort te zetten.

Mocht een van de twee coureurs vertrekken, staat er potentieel al een opvolger te trappelen. Andrea Kimi Antonelli, hét toptalent van Mercedes, maakt in 2024 zijn debuut in de Formule 2. Als de zeventienjarige Italiaan overtuigt, zou het zomaar kunnen zijn dat Mercedes-teambaas Toto Wolff hem bij Williams wil stallen. George Russell volgde immers hetzelfde pad. Zijn aanwezigheid zorgt voor druk en zekerheid tegelijk in een uiterst belangrijk jaar voor Williams.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Alexander Albon

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Max Waarom Verstappen geen enkele op zachte banden heeft gereden