Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Alfa Romeo besloot Zhou een nieuw contract te geven

Guanyu Zhou is ook in 2023 een van de twintig fulltime Formule 1-coureurs. Na een degelijk debuutseizoen heeft het team besloten om hem een contractverlenging te geven. Teambaas Frederic Vasseur legt uit waarom.

Er was een jaar geleden veel te doen om Guanyu Zhou toen hij werd aangekondigd bij Alfa Romeo voor 2022. Hij zou volgens sommigen alleen maar zijn aangesteld als vervanger van Antonio Giovinazzi vanwege het geld dat hij meebrengt naar het team. Een jaar later heeft de jonge Chinees echter het tegendeel bewezen. De nummer drie van het F2-kampioenschap van 2021 heeft een ijzersterke indruk achter gelaten bij zijn team, zo vertelt Frederic Vasseur bij de aankondiging van de contractverlenging van zijn pupil. "Ik kijk er naar uit om samen te blijven werken met Guanyu. Vanaf de eerste dag dat hij bij het team kwam, aan het einde van het vorige seizoen tijdens de testdagen in Abu Dhabi, heeft hij een goede indruk op me gemaakt."

Harde werker

Zhou kwam over van de jeugdopleiding van Alpine en pakte in de Formule 1 meteen een punt bij zijn debuut. In totaal heeft hij tot nu toe zes punten gehaald, tegenover 46 voor Valtteri Bottas, maar ondanks het verschil is men bij Alfa Romeo zeer gecharmeerd van zijn werkethiek. "Ik ben onder de indruk van de manier waarop hij zijn werk aanpakt", vertelt Vasseur. "Dat is altijd een hele goede eigenschap van hem. We wisten dat hij snel was, maar de manier waarop hij zich zo snel aan wist te passen aan de Formule 1 was een van de grote verrassingen van het seizoen." De afgelopen maanden is Alfa Romeo wat weggezakt, maar toch staat het team nog steeds op de zesde plek in het kampioenschap. Dat Zhou na zijn debuut nog maar vijf punten meer wist te pakken, komt volgens hem vooral doordat het team relatief gezien wat langzamer is geworden vergeleken met de rest van het middenveld. Daardoor valt het minder op dat hij beter is geworden.

Goede jongen

Niet alleen is Zhou een hard werkende coureur, binnen het Alfa Romeo-team kan iedereen goed met hem overweg, inclusief teamgenoot Valtteri Bottas. "Het is een hele lieve jongen", vertelt zijn teambaas. "Iedereen in het team vindt zijn persoonlijkheid en zijn houding fijn. Hij is nederig genoeg om vragen te stellen en te leren, zowel van de engineers als van zijn teamgenoot Bottas." "Tegelijkertijd heeft hij de intelligentie om alle informatie die hij krijgt toe te passen en race na race zichzelf te verbeteren. Met de ervaring die hij nu heeft kan hij volgend seizoen verder gaan en ik ben er zeker van dat hij een nieuwe stap zal gaan zetten, terwijl we ondertussen als team ook zullen blijven groeien", aldus Vasseur.

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024