Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom de 'intense' tweede kwalificatie een compleet ander beeld kan laten zien

De ene kwalificatie is de andere niet. Dat geldt zeker tijdens de dit bijzondere Formule 1 Grand Prix-weekend in Azerbeidzjan.

Zagen we op vrijdagmiddag al de kwalificatie voor de (hoofd)race op zondag, vandaag staat in de Nederlandse ochtend de sprint shootout voor de sprintrace op het programma. Alwéér een kwalificatie dus, maar toch een andere gewaarwording dan op vrijdag, mogelijk ook met andere resultaten. Want waar we gisteren al zagen dat je tussen de rode vlaggen door wat geluk moet hebben met het timen van je vliegende ronde, wordt die geluksfactor vandaag nog wat belangrijker. De losse kwalificatiesessies zijn ingekort ten opzichte van de reguliere kwalificatie. Met nog minder tijd zal er nóg meer haast zijn om snel een goede ronde neer te zetten, mogelijk ook met méér risico's van dien? Deze kwalificatie wordt ook op een compleet ander tijdstip gereden, 10:30 uur (zaterdag) tegenover 15:00 uur op de vrijdag. Dat betekent andere omstandigheden en vooral ook andere temperaturen. Tel daarbij op dat men ook men andere banden moet starten in Q1 én Q2, namelijk de medium band. Het wordt door even zoeken voor de coureurs waar de griplevels liggen en hoe de banden zo efficiënt mogelijk opgewarmd dienen te worden.

Na de vrijdag hoorden we ook regelmatig de leus 'morgen nieuwe ronden, nieuwe kansen'. Met de kennis en de geleerde lessen van de vrijdag hebben de teams de beperkte luxe om het 'nog eens over te doen, liefst wat beter'. Natuurlijk mogen ze vanwege de parc ferme-regels nauwelijks aan de auto's sleutelen, maar wellicht dat ze andere strategieën kunnen volgen bijvoorbeeld. Een paar tienden kunnen, kijkend naar de uitslag van de vrijdagkwalificatie, al een groot verschil maken. Het brede middenveld zit immers heel dichtbij elkaar. De coureurs moeten dus messcherp zijn en dat op de relatief vroege morgen. Carlos Sainz schetste het al treffend. "We worden op zaterdagmorgen wakker en rollen eigenlijk meteen Q1 in. Daarvoor zal een goede warming up nodig zijn. Wellicht dat een koude douche kan helpen om er zeker van te zijn dat je volledig wakker bent voor die eerste flat out ronden. Ik zal mijn ochtendroutines zo goed mogelijk uitvoeren, want het zal een intense aangelegenheid worden."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"