Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom de kwalificatie in Miami nóg belangrijker dan normaal is

De twintig Formule 1-coureurs beginnen op zaterdagavond aan de kwalificatie in Miami. Na anderhalve dag trainen, wordt deze sessie zeer belangrijk.

De kwalificatie voor de GP van Miami begint om 22:00 uur Nederlandse tijd. Max Verstappen is de favoriet en de kwalificatie voor hem en zijn concurrenten is dit jaar zeer belangrijk op het Miami International Autodrome. Natuurlijk is de kwalificatie altijd belangrijk, maar in dit nieuwe tijdperk op papier wat minder. Als je een goede raceauto hebt, dan maak je op zondag nog genoeg kans. In Miami is het door het gladde wegdek echter net wat anders. Dat bleek namelijk al tijdens de eerste trainingen op vrijdag en ook op zaterdag was het tijdens VT3 nog duidelijk. Het nieuwe asfalt in Miami is glad en alle coureurs glibberden van tijd tot tijd in het rond. Perez was een van de meest vocale coureurs na de vrijdag. "De omstandigheden zijn slecht, de grip is ver te zoeken. Het leken op omstandigheden waarin we normaal met intermediates zouden rijden. Dat gaf de data aan!"

Geen andere kampioenschappen

Op wat verdwaalde Porsches na zijn er in Miami geen andere raceklassen die samen met de Formule 1 racen op het stratencircuit. Zo had je in Bakoe nog de Formule 2, maar in Miami moet F1 het zo goed als alleen doen. Niemand minder dan tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso legt uit wat daar het nadeel van is. "Er rijden hier helaas geen andere raceklassen op de baan, zoals de Formule 2 of de Formule 3." "Daarom zijn wij het die de racelijn schoon moeten rijden. Naast de ideale lijn is het erg vuil. Dat zal op zondag tot weinig inhaalacties leiden. Er is namelijk maar één erg nauwe racelijn, maar het is helaas zoals het is", aldus de Spanjaard, die bijval krijgt van zijn teamgenoot. "Het zal geen makkie zijn om van de racelijn af te wijken en in een gat te duiken om zo iemand in te halen. Het is enorm glad naast de lijn", redeneert de Canadees.

Russell: lastig om te racen

De kwalificatie op zaterdag zal dan ook van een nog groter belang zijn dan normaal, want racen wordt door de omstandigheden erg lastig, benadrukt Mercedes-coureur George Russell. "VT1 was een rommeltje en daarom zullen meer mensen de nadruk leggen op de kwalificatieruns", riep hij vrijdagavond. "Iedereen zal met veel vraagtekens de zondag in gaan, want door dit nieuwe asfalt is dit circuit nog steeds niet als een normaal circuit, het is echt een outlier." "Op een bepaalde manier is dat cool, maar het zal ook heel lastig worden om hier met elkaar te racen. Je kan namelijk niet van de racelijn afwijken, zoals je in de trainingen wel hebt kunnen zien. Als je met een wiel afwijkt, dan is er geen grip."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"