Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
MotoGP 2019

Waarom de liefde tussen Rossi en Marquez veranderde in haat

Tijdens de kwalificatie voorafgaand aan de MotoGP-race op het circuit van Misano ging het weer eens mis tussen Marc Marquez en Valentino Rossi. Wederom bleken de twee groter te zijn dan de sport. Zo barstte het perscentrum bijna uit zijn voegen toen de beelden op het scherm kwamen en vergaten veel journalisten dat Maverick Vinales zojuist de poleposition had veroverd. RacingNews365 grijpt de nieuwe aanvaring tussen de twee toprijders aan om de historie tussen de twee wereldkampioenen te beschrijven.

Rossi Marquez 2019
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © MotoGP.com

Liefde

Het is 2013 wanneer Marc Marquez niet onopgemerkt zijn debuut maakt in de MotoGP-klasse. De spectaculair rijdende Spanjaard wint in zijn debuutjaar na een prachtig duel met Jorge Lorenzo uiteindelijk de wereldtitel. Iets wat zelfs Valentino Rossi, destijds teamgenoot van Lorenzo, niet voor elkaar kreeg tijdens zijn MotoGP-debuut in 2000. In het debuutjaar van Marquez speelt de dan 34-jarige Italiaan geen enkele rol van betekenis. Hij is namelijk net terugkomen bij het team van Yamaha na een mislukt avontuur bij het Ducati-team en heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de Yamaha.

Honda-rijder Marquez wordt dan ook omarmd door Rossi, mede doordat de Spanjaard meerdere keren tegenover de media laat weten dat 'The Doctor' altijd zijn idool is geweest. Iets wat Rossi later in twijfel trekt. In de eerste jaren van Marquez in de MotoGP is alles echter nog koek en ei tussen de twee en lijkt Rossi vrede te hebben met het feit dat zijn troon nu definitief is overgenomen door de jongere generatie.

Tekst loopt door onder de foto

			© MotoGP.com
	© MotoGP.com

De beschuldiging

In 2015 veranderen de verhoudingen tussen de twee echter. Negenvoudig wereldkampioen Rossi voelt namelijk al snel in het seizoen dat hij weleens een gooi naar de titel kan doen, aangezien hij zich eindelijk weer één voelt met zijn Yamaha. Tijdens de tweede race van het seizoen in Argentinië vechten Rossi en Marquez een hard duel met elkaar uit waarbij de Spanjaard ten val komt. Een crash die Marquez de Italiaan niet helemaal in dank afnam, zo bleek later in het seizoen.

Verderop in het jaar vindt de tweede aanvaring plaats tussen de twee grootheden. In de laatste bocht van de Dutch TT in Assen probeert Marquez Rossi voorbij te steken, waarop Rossi rechtdoor schiet in de Geert Timmer-bocht. De winst is daarmee voor Rossi maar Marquez beklaagt zich over het feit dat Rossi onnodig het circuit heeft afgekort.

De spanning tussen de twee begint verder op te lopen en voorafgaand aan de Grand Prix van Maleisië barst de bom definitief. Rossi beschuldigt tijdens de persconferentie Marquez ervan de boel te hebben bedonderd tijdens de voorgaande race in Australië. De Spanjaard speelt op dat moment al geen rol van betekenis meer in het kampioenschap en volgens Rossi probeert de Spanjaard er daarom alles aan te doen om te voorkomen dat de op dat moment leider in het kampioenschap, Rossi, zijn tiende titel gaat winnen. Volgens hem ziet Marquez namelijk in dat het ontzettend moeilijk zal worden om het aantal van 10 gewonnen titels zelf ooit te kunnen evenaren en probeert hij de Italiaan er daarom vanaf te houden. Een zware beschuldiging van Rossi, die hij tot de dag van vandaag niet heeft kunnen onderbouwen.

Tekst loopt door onder de foto

			© MotoGP.com
	© MotoGP.com

Haat

De toon is echter gezet, en net als in het verleden kiest Rossi ook deze keer voor een verbale strijd tussen hem en een van zijn concurrenten. Tijdens de race op Sepang nam de hele wereld vervolgens een ongekend duel waar tussen de twee wereldkampioenen. Beide coureurs passeerden elkaar meerdere malen en toen Rossi daar eenmaal genoeg van kreeg probeerde hij Marquez tot stilstand te dwingen. Marquez stuurde de bocht alsnog in maar raakte Rossi en kwam daarbij ten val. Het Honda-team laat na de race dan ook weten dat Rossi doelbewust Marquez schopte en dat hij daardoor ten val kwam. De racestewards weten niet goed wat te doen en geven Rossi uiteindelijk een gridpenalty voor de laatste race van het seizoen op het circuit van Valencia. Rossi verliest in zijn ogen door die straf de titel en beschuldigd Marquez nogmaals van bedrog, waarmee de liefde tussen de twee definitief voorbij is.

Waar Marquez vanaf 2016 vrolijk doorgaat met winnen, is het Rossi die zijn gevoel met 'zijn' Yamaha steeds meer verliest. De twee vechten dan ook nog nauwelijks duels uit met elkaar in de voorhoede van het veld. Toch komt het tijdens de GP van Argentinië in 2017 wederom tot een aanvaring, waarbij Marquez de dan 38-jarige Rossi van de sokken rijdt. Marquez erkende direct dat hij fout zat, maar Rossi en zijn team laten weten zijn excuses niet te aanvaarden.

Tekst loopt door onder de foto

			© MotoGP.com
	© MotoGP.com

Toekomst

Waar het erop leek dat de twee elkaar de afgelopen twee seizoenen eindelijk weer konden dulden, daar liet de kwalificatie op Misano zien dat er nog veel oud zeer zit tussen de twee. Het bleek maar weer eens dat op het moment dat de twee het met elkaar aan de stok krijgen, ze veranderen in stieren die niks anders dan een rode lap voor zich zien. Met de updates van Yamaha en de uitgesproken wens van Rossi om zijn contract na 2020 nog eens te verlengen, lijkt de aanvaring tussen de twee kemphanen van zaterdag zeker nog niet de laatste te zijn geweest. Zowel Rossi als Marquez lieten tijdens de mediasessies op de paddock dan ook zichtbaar niet het achterste van hun tong zien, maar hun gezichten spraken boekdelen. Een vriendschap tussen de twee zal er dan ook niet meer van komen, maar voor de sport is het te hopen dat men in ieder geval respect blijft houden voor elkaar.

Rossi Gibernau 2005 Jerez

De vijf 'Bad Boys' in de MotoGP-paddock

RacingNews365 is aanwezig bij de Grand Prix van San Marino en zette de vijf 'Bad Boys' in de paddock op een rijtje.

Bekijk het album

0 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken