Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

Waarom FIA-president Jean Todt zwaar onder vuur ligt

Jean Todt zet als FIA-president voor een groot deel de lijnen uit in de Formule 1. De voormalig Ferrari-teambaas ziet het bijvoorbeeld helemaal zitten om de Grand Prix-kalender uit te breiden naar zeker 25 races. Het plan stuit al langere tijd op weerstand, maar voor het eerst spreken de personen die daar het hardst door getroffen worden zich erover uit.

Jean Todt
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Voor de neutrale Formule 1-fan klink het wellicht als een prachtig idee, 25 Grands Prix per jaar, want 'hoe meer, hoe beter', toch? Dat is althans wel de gedachtegang van FIA-president Jean Todt en de mannen van Liberty Media, die ongetwijfeld bij het horen van dat plan de kassa's al horen rinkelen.

Enkele coureurs spraken zich in het verleden al uit tegen het idee van een dergelijk (over)volle Formule 1-kalender, waaronder ook Max Verstappen. De Red Bull-coureur wees op het feit dat met name de monteurs zodoende geen privéleven meer overhouden, aangezien die vaak nog eerder op het circuit aanwezig zijn dan de coureurs: "Die kunnen dan net zo goed meteen een echtscheiding aanvragen", zo liet Verstappen zicht ontvallen.

Die monteurs lieten zich in die discussie niet zo horen, totdat Jean Todt het opeens persoonlijk maakte. Hij stelde namelijk publiekelijk dat het een voorrecht moet zijn om 25 keer per jaar deel uit te maken van de prachtige sport die de Formule 1 is. Met andere woorden: 'Niet zeuren, maar werken'.

Die opmerking schoot Robert Dod, monteur bij Haas F1, in het verkeerde keelgat. "Eigenlijk zegt hij dus dat we blij moeten zijn dat we onze families zo weinig zien", zo beet hij van zich af.

Dod vergat in zijn reactie niet vermelden dat Jean Todt makkelijk praten heeft, aangezien hij op de vrijdag van een raceweekend netjes per helikopter of charter op het circuit wordt afgezet, om op zondagmiddag alweer huiswaarts te keren, een luxe die een monteur niet gewend is.

Dod kreeg direct bijval voormalig WRC-monteur Gerard Quinn, die het belachelijk vindt dat de monteurs niet gehoord worden: "De sport kan zijn zoals deze vandaag de dag is, juist door de support van het thuisfront. Daar mag niet aan voorbij worden gegaan."

Todt heeft zich duidelijk niet geliefd gemaakt met zijn opmerkingen en de kans is groot dat nu één iemand zich openlijk heeft uitgesproken tegen de plannen er nog meer gaan volgen. Komend seizoen staan er 22 races op het programma. Wat de toekomst brengt, moet nog blijken.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Wie o wie? Marko wijst Verstappens grootste concurrent aan voor GP Australië