Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oliver Bearman

Waarom Haas zich niet blind moet staren op één vervanger voor Hulkenberg

Haas staat voor een belangrijke beslissing. Wie wordt komend jaar de vervanger van Nico Hulkenberg? Oliver Bearman is waarschijnlijk de favoriet, maar Haas zou er slim aan doen om niet al haar pijlen op één coureur te richten.

Hulkenberg Bahrain
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Nico Hulkenberg kondigde vrijdag aan dat hij vanaf het Formule 1-seizoen 2025 bij Stake F1 Team zal gaan rijden, in afwachting van de overgang naar Audi. De Duitse coureur laat een stoeltje achter dat misschien niet het meest lucratieve is dat beschikbaar is, vanwege de huidige stand van zaken in het veld, maar dat nog steeds zeer gewild zal zijn. Het blijft immers een Formule 1-stoeltje.

Oliver Bearman is momenteel de grote favoriet om in 2025 voor de Amerikaanse renstal te rijden, nadat hij eerder dit jaar indruk maakte tijdens zijn debuut voor Ferrari in Saoedi-Arabië. Bearman is geen onbekende voor Haas, want de Brit reed vorig jaar al de rookietest namens Haas in Abu Dhabi. Dit seizoen zal de Ferrari-junior ook verder worden geïntegreerd in het team door middel van zes FP1-sessies, waardoor hij stevig op poleposition staat voor de opvolging van Hulkenberg, maar hij zou niet de enige overweging moeten zijn voor Haas.

Het Finse alternatief

Met zoveel coureurs die aan het eind van dit jaar zonder contract zitten, is er een groep ervaren coureurs die naast het vooruitzicht van jeugdig talent moet worden geëvalueerd. Het is bijvoorbeeld makkelijk om te vergeten dat Valtteri Bottas, in het huidige veld, nog altijd slechts drie coureurs voor zich hoeft te dulden als we kijken naar het aantal overwinningen. De Fin won 10 Grands Prix. Alleen Lewis Hamilton, Max Verstappen en Fernando Alonso hebben meer overwinningen achter hun naam staan.

De Fin zou een andere ervaren hand kunnen bieden naast Kevin Magnussen, die ook niet gegarandeerd is, maar wiens vooruitzichten zijn verbeterd als Haas geïnteresseerd is in continuïteit. Het duo is samen goed voor meer dan 400 Grands Prix wanneer we in 2025 bij de openingsrace in Melbourne arriveren. Nu Hulkenberg richting Stake F1 trekt, is Bottas ook niet langer zeker van een plek in de koningsklasse. Ook hij moet alle opties open houden.

			© XPBimages
	© XPBimages

Zhou Guanyu

Of Bottas óf teamgenoot Zhou Guanyu is volgend jaar weg bij Stake F1, dus terwijl Bottas veel ervaring heeft, wat heeft Zhou te bieden? De Chinees heeft het in hun tijd als teamgenoten grotendeels afgelegd tegen Bottas, maar hij is verre van in verlegenheid gebracht door de meervoudig Grand Prix-winnaar.

De Chinese coureur heeft zijn snelheid laten zien, vooral met zijn indrukwekkende top-vijf kwalificatieresultaat tijdens de Grand Prix van Hongarije vorig jaar. Daarnaast kunnen zijn financiële steun en zijn populariteit in China van enorm voordeel zijn voor Haas en dat is iets wat niet zo gemakkelijk over het hoofd mag worden gezien.

Iemand anders?

Zou Esteban Ocon of Pierre Gasly kunnen worden weggekaapt te midden van de huidige onrust bij Alpine? Het kan niet genegeerd worden dat beide coureurs ongelukkig zijn met hun huidige situatie en aangezien ook zij een aflopende verbintenis hebben, biedt dit een kans voor het Franse duo. Haas zou voor geen van beide coureurs een grote upgrade zijn, tenminste niet op de korte termijn. Maar afhankelijk van hoe bereid ze zijn, als ze dat al zijn, om te ontsnappen aan de onrust bij hun huidige team, is er misschien wat mogelijk voor Haas.

Of wat dacht je van het vooruitzicht om Daniel Ricciardo te lokken, die zomaar op weg naar de uitgang kan zijn bij RB na zijn slechte seizoensstart? Ricciardo heeft, ondanks zijn resultaten, een enorme rol gespeeld in de achtergrondactiviteiten van RB, een kwaliteit die zeer gewild is voor elk team uit de onderste regionen. De Australiër neemt echter geen genoegen met iets anders dan een promotie naar het Red Bull-team, een scenario dat steeds onwaarschijnlijker wordt. Wil Ricciardo in de Formule 1 blijven rijden, is actiever kijken naar een plek in de achterhoede misschien de enige optie.

			© XPBimages
	© XPBimages

Alles wijst op Bearman

In de werkelijkheid is Bearman natuurlijk de meest voor de hand liggende optie voor Haas. De Brit heeft dit seizoen de tijd om zich te integreren in het team, terwijl zijn prestaties al hoog aangeschreven staan na zijn sterke debuut in Djedda eerder dit jaar. Haas kan misschien ook een vorm van korting op de Ferrari-krachtbronnen bedingen door in te stemmen met een juniorcoureur van het Italiaanse team.

Sportief gezien zal de komst van Bearman de F1 een broodnodige frisse injectie geven die ontbreekt op de grid van dit jaar. In 2024 zien we immers dezelfde twintig namen als vorig jaar, iets wat nog nooit was voorgekomen.

Bearman bewees vorige maand met zijn plotselinge oproep dat hij het waard is om in de F1 te rijden. Of Haas hem als dé opvolger van Hulkenberg ziet of liever doorgaat met ervaren figuren om de ommekeer in vorm te bespoedigen, valt nog te bezien. Het team heeft eerder wel eens onverklaarbare keuzes gemaakt, dus ook nu is alles mogelijk.

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'