Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Waarom het toekomstplan van Newey nog niet vast ligt

Het is nog altijd niet duidelijk of en waar Adrian Newey zijn Formule 1-carrière voortzet. Hoe komt dat?

Newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het nieuws zat er al een tijdje aan te komen, maar sloeg toch in als een bom: Adrian Newey vertrekt aan het einde van het seizoen bij Red Bull. De topontwerper vond het na talloze successen mooi geweest en gaf aan moe te zijn, terwijl hij naar verluidt ook niet blij was met de situatie achter de schermen. Het rommelt namelijk al het gehele jaar bij Red Bull.

Er werd gelijk veel gespeculeerd over zijn toekomst in de Formule 1. Waar Newey eerst zei dat hij al dan niet tijdelijk van het leven en zijn familie ging genieten, gaf hij niet veel later aan dat hij nog wel een paar jaar door wil gaan. Toch ligt zijn toekomstplan nog altijd niet vast. Er waren wel geruchten over aanbiedingen van teams, maar een bevestiging volgde nog niet.

Met name Ferrari zou op de handtekening van Newey jagen. Teambaas Fred Vasseur is druk bezig om een hecht en sterk team samen te stellen en Newey moet daar ook een plekje in krijgen. Een dreamteam met onder andere Newey, Charles Leclerc en Lewis Hamilton: wat wil je nog meer? Dat zal toch ook de gedachte van Vasseur zijn.

Twijfel?

Maar waar de geruchten over een overstap naar Ferrari een tijdje erg hardnekkig waren, is het nu een stuk stiller. Newey lijkt te wachten en rustig een besluit te willen nemen. Misschien speelt de interesse van andere teams ook mee in zijn twijfel, want bijvoorbeeld Williams-teambaas James Vowles gaf na berichtgeving van RacingNews365 openlijk toe dat hij gesprekken voerde met Newey. Vowles bood hem zelfs een omgeving zonder politiek aan...

Van Aston Martin en Mercedes is het ook bekend dat ze Newey hebben benaderd, al lijken zij tot nu toe geen grote rol van betekenis te spelen. Als Newey al in de Formule 1 blijft, is het aannemelijker dat Ferrari en Williams een grotere kans maken. Vergeet in het geval van Williams ook niet dat Newey daar al heeft gewerkt, terwijl de Brit er stiekem ook wel een beetje spijt van had dat hij nooit voor Ferrari en met Hamilton had gewerkt. Twee vliegen in één klap, het is mogelijk.

Het belangrijkste punt is echter dat Newey er nog altijd voor kan kiezen om een sabbatical te nemen. Het lijkt erop dat hij de Formule 1 nog niet definitief vaarwel zegt, maar tegelijkertijd is er ook geen druk om in 2025 gelijk ergens aan de slag te gaan. Zijn staat van dienst is onomstreden en het is duidelijk dat de teams ook in 2026 nog voor Newey in de rij staan.

Als Newey er uiteindelijk toch voor kiest om in 2025 al voor een nieuw team te gaan werken, kan hij overigens wel direct invloed uitoefenen op de hagelnieuwe auto voor 2026. Dan gaan de technische reglementen flink op de schop. Een mooiere uitdaging is er niet voor een topontwerper, toch? Newey zal het zelf uiteindelijk het beste weten.

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"