© Ferrari

Nieuwsoverzicht

Waarom Kimi Raikkonen weer afstevent op een nieuw Ferrari-contract

12 aug. 2018 16:41 Ruud Dimmers 3 reacties
De kans is zeer groot dat we Kimi Raikkonen volgend jaar weer terug zien bij het Formule 1-team van Scuderia Ferrari. De Fin wordt ieder jaar door alles en iedereen afgeschreven, maar tekent medio september keer op keer een nieuwe overeenkomst met Ferrari. Waarom houdt de Scuderia aan hem vast?

De geruchten over een langer verblijf van Raikkonen bij Ferrari komen niet uit de lucht vallen. Het is eerder een inkoppertje van de logische ontwikkelingen op de rijdersmarkt. Ferrari durft het nog niet aan om Charles Leclerc in 2019 in de scharlaken rode bolide te plaatsen. Mannen als Ricciardo en Alonso zijn geen optie en Raikkonen presteert best aardig dit seizoen. Dat het Finse ijskonijn volgend jaar veertig wordt lijkt niemand binnen Ferrari te interesseren.

De geruchten over een nieuwe getekende deal zijn niet afkomstig vanuit Italië, maar van een kleine Franse site en de Spaanse roddelpers en dit wordt klakkeloos gekopieerd. Ferrari maakt haar coureurs traditioneel pas bekend tijdens de thuisrace op het circuit van Monza. De verwachting is dan ook dat we nog een maandje geduld moeten hebben op de officiële bevestiging van het nieuws wat al geen nieuws meer is. Maar waarom houdt Ferrari toch weer vast aan Raikkonen?

Drie redenen om voor Kimi Raikkonen te kiezen

Ervaring

Kimi Raikkonen maakte in 2001 zijn Formule 1-debuut voor het team van Sauber. Sindsdien heeft hij zijn sporen in de koningsklasse van de autosport verdiend. Met zijn ervaring is hij belangrijk voor Ferrari en de ontwikkeling van de auto. De goedlachse Daniel Ricciardo past niet bij Ferrari en Charles Leclerc na één jaar F1 in de scharlaken rode bolide plaatsen is een te groot risico.

Raikkonen is mateloos populair

In Nederland misschien wat minder, maar dat geldt voor iedere coureur buiten Max, maar wereldwijd staat Raikkonen nog altijd in de top drie van populairste F1-coureurs. Kimi is en blijft gewoon Kimi. Geen gezeur, geen gezeik. Geen PR-praatjes of politiek correcte antwoorden. Het is wat onze Finse vriend authentiek maakt.

De ideale nummer twee

Raikkonen weet dat hij tweede viool speelt bij Ferrari, maar zal daar nooit over zeuren. De oude vos is wat van zijn snelheid kwijt, maar racet dit jaar steevast naar het podium. Mocht er een teamorder nodig zijn dan gaat Kimi met speels gemak opzij voor Vettel. Iets dat een type Verstappen of Ricciardo nooit zal doen.

Drie redenen waarom Ferrari afscheid moet nemen van Raikkonen

Kimi wint geen races meer

Wil Ferrari het WK winnen dan heeft het ook een coureur nodig die opstaat als Vettel een mindere race heeft. Raikkonen weet dat niet te doen. Podiumplaatsen zijn leuk, maar zijn laatste zege dateert alweer uit 2013 in een Lotus. In vijf jaar Ferrari heeft de Fin nul zeges behaald en was er slechts twee keer echt dichtbij.

'Opa' Raikkonen wordt er niet jonger op

Kimi Raikkonen wordt volgend jaar tijdens het seizoen veertig! Daarmee is hij een rijdend monument op wielen. Probleem is dat coureurs er niet sneller op worden naarmate ze ouder worden. Soms kan het verval ook ineens intreden. Wat als Kimi in 2019 weer wat van zijn snelheid verloren heeft?

Max Verstappen bewijst dat het wel kan

De jeugd heeft de toekomst en ondanks dat Ferrari altijd vasthoudt aan ervaren en gearriveerde coureurs heeft het met Charles Leclerc goud in handen. De Monegask is piepjong, maar heeft meer ervaring dan Max Verstappen toen die naar Red Bull verhuisde. Ja, Leclerc zal fouten maken bij Ferrari, maar hoe groot is de kans dat hij echt minder punten scoort dan Kimi? Raikkonen was in de afgelopen jaren ook lang niet altijd foutloos.

Conclusie

Ferrari zal geen enkel risico willen nemen en om die reden kiezen voor weer een jaartje Raikkonen. Het is een veilige keuze om Leclerc onder te brengen bij Haas (of toch Sauber) en een jaar langer te laten rijpen. Voor de echte F1-fan zal het een teleurstelling zijn, want brengt Raikkonen nu nog echt vuurwerk in de Formule 1? Zijn boordradio's zijn hilarisch, maar verder klopt ons racehart nauwelijks sneller als we Kimi in actie zien.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen