Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Liam Lawson

Waarom Lawson juist nu in de auto van Verstappen gaat testen

Liam Lawson werkt donderdag 11 juli namens Red Bull een filmdag af op Silverstone. Ondanks dat er terecht een link wordt gelegd met de druk op Sergio Perez en Daniel Ricciardo, zijn er nog wel meer redenen waarom de talentvolle coureur juist nu mag testen in de auto van Max Verstappen.

Lawson Monaco
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Er is veel over gezegd en geschreven: de filmdag van Liam Lawson op Silverstone. De Nieuw-Zeelander neemt plaats in de RB20 van Max Verstappen, mag 200 kilometer afleggen én werkt eind deze maand ook nog eens een test af in de AlphaTauri uit 2022. Het gevolg? Veel speculatie, want de link met de penibele situaties van Sergio Perez en Daniel Ricciardo is al snel gelegd. Red Bull zou de beide coureurs op het hart hebben gedrukt dat ze zich voor de zomerstop moeten laten zien. Neemt Lawson misschien een zitje over?

Red Bull-teambaas Christian Horner wilde na afloop van de Grand Prix van Groot-Brittannië niets weten van alle speculatie. Volgens hem stond de filmdag al een hele tijd op de planning. "Ik rijd donderdag ook een rondje in de RB8, dus wie weet. Alle gekheid op een stokje, de test van Lawson was al maanden gepland. Uiteraard staat Perez wel onder druk."

En die laatste zin is ontzettend belangrijk. Perez presteert al een hele tijd niet naar behoren en moet op korte termijn verbetering laten zien. RacingNews365 heeft namelijk begrepen dat Perez over twee clausules beschikt die het mogelijk maken om hem in de zomerstop eventueel opzij te schuiven. De Mexicaan mag na de Grand Prix van België niet meer dan vijf plaatsen én 100 punten achter Max Verstappen staan in de WK-stand. Indien dat wel het geval is, kan Red Bull een vervanger aanwijzen.

Favoriet

Is het een zekerheidje dat Red Bull dat drastische besluit neemt? Zeker niet, maar het is wel fijn als je precies weet hoe de andere coureurs uit het Red Bull-programma er voor staan. In het geval van Lawson is dat niet helemaal duidelijk en kan een filmdag uitkomst bieden. Natuurlijk liet de Nieuw-Zeelander een daverende indruk achter toen hij de geblesseerde Ricciardo vorig seizoen verving, maar daarna werd het stil. Lawson moest immers weer vanaf de zijlijn toekijken en is dit seizoen niet in een andere raceklasse actief.

Het doet daarom denken aan een veelbesproken filmdag van vorig jaar, toen Ricciardo plaatsnam in de RB19 en zodanig goed presteerde dat Nyck de Vries zijn AlphaTauri-stoeltje kwijtraakte. Op dit moment zou Lawson de favoriet zijn om het zitje van Perez over te nemen en op deze manier kan Red Bull middels een test zien of de coureur er klaar voor is. Tot nu toe houdt het team uit Milton Keynes alle opties open, maar dat kan natuurlijk snel veranderen.

Toch zit er nog wel meer achter de filmdag van Lawson. Als je de situatie van Perez buiten beschouwing laat, is het ook heel logisch dat Red Bull hem een test laat afwerken. De RB20 is niet langer bij uitstek de snelste auto van het veld en zo kan Red Bull wat data over de auto te verzamelen. Er is net een slopende triple header afgewerkt, dus het is vrij normaal dat de test- en reservecoureur dan een geplande test op zich neemt. Verstappen en Perez staan er normaal gesproken niet echt om te springen en rusten liever even uit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Clausule

Toch lijkt het er sterk op dat het wel degelijk iets te maken heeft met het Red Bull-contract van Lawson. Als hij niet snel een fulltime zitje krijgt, is hij vrij om te gaan en staan waar hij wil en raakt Red Bull een groot talent kwijt. Audi zou achter de diensten van Lawson aan zitten en hem binnen willen halen als Carlos Sainz het lucratieve aanbod naast zich neerlegt. Red Bull weet dat uiteraard ook en lijkt Lawson graag te willen behouden.

Dan moet je hem echter wel die kans geven. En als Red Bull aan Perez vasthoudt, zou een zitje bij zusterteam RB een goed alternatief kunnen zijn. Zoals gezegd heeft Ricciardo eenzelfde boodschap als Perez gekregen en is het niet zeker dat de goedlachse Australiër zijn zitje behoudt. Lawson vond eind vorig jaar al dat hij een RB-kans had verdiend en kan zo wat ervaring op doen. Een promotie naar Red Bull kan ook later volgen. 

Al met al breekt er dus een zeer interessante periode aan. Red Bull kan het zich niet veroorloven om Lawson géén kans te geven, wat de filmdag alleen maar interessanter maakt. Van de resultaten krijgen we normaal gesproken niets te horen, maar indien Lawson na de zomerstop bij Red Bull of RB verschijnt als vervanger van Perez of Ricciardo, weet je eigenlijk al genoeg. Wat voor tests de Nieuw-Zeelander ook gaat afwerken, het is duidelijk dat er echt wel iets op het spel staat. Eén kwalificatierondje is al genoeg om een indicatie te krijgen van zijn snelheid. 

Ook interessant:

Moet Verstappen Perez nog wel als Red Bull-teamgenoot willen?

In een weekend dat weer uiterst moeizaam verliep voor Red Bull, was het toch weer Max Verstappen die de kastanjes uit het vuur haalde voor de brigade uit Milton Keynes. En Sergio Perez? Tsja...

Bekijk je de podcast liever op YouTube? Klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership