© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Waarom Max Verstappen de favoriet voor de poleposition in Mexico is

27 okt. 2018 14:20 Ruud Dimmers 0 reacties
Normaal gesproken zien we de naam van Max Verstappen zelden tussen de favorieten voor de poleposition bij een Grand Prix staan. In Mexico is alles anders en vanavond kan het wel eens het feestje van de 21-jarige Nederlander worden.

Daar waar Mercedes en Ferrari de strijd om de poleposition al het hele seizoen domineren, zijn alle ogen in Mexico gericht op Max Verstappen. Op het Autódromo Hermanos Rodríguez liggen de verhoudingen anders dan op andere circuits. Waarom is Max Verstappen dé favoriet voor de poleposition?

De ligging van het circuit

Het Autódromo Hermanos Rodríguez is het hoogstgelegen circuit van de Formule 1-kalender. Het circuit ligt op 2286 meter boven de zeespiegel, waardoor de lucht veel ijler is. Voor de coureurs vormt dat geen probleem, maar voor de motoren wel.

Door de hoogte zit er minder zuurstof in de lucht, die benodigd is voor het verbrandingsproces binnen de motor. Dit betekent dat de prestaties van de motoren afnemen. Hierbij geldt dat Mercedes en Ferrari het meeste aan PK's inleveren, omdat zij de sterkste motoren hebben. Het gat tussen Red Bull en de andere topteams wordt in PK's kleiner. Daarbij komt ook dat de party modus tijdens de kwalificatie minder verschil maakt. Iets dat wederom in het voordeel van Verstappen is.

De lay-out van het Autódromo Hermanos Rodríguez

Kijk je naar het kaartje van het circuit dan valt direct het lange rechte stuk bij start/finish op en een lang recht stuk tussen bocht 3 en 4. Niet in het voordeel van Verstappen, maar zoals we net al uitlegden is het tijdverlies op deze rechte stukken kleiner dan normaal.

De overige sectoren zijn wel in het voordeel van de RB14. Relatief veel langzame bochten, waarbij het draait om downforce, mechanische grip en tractie. Iets waarin de Red Bull heer en meester is en ook de reden dat het team domineert in de derde sector: het langzame stadiongedeelte.

Ook de relatief snelle, en snel opeenvolgende, doordraaiers van bocht 7 tot en met 11 liggen de bolide van Verstappen prima.

Tekst gaat verder onder foto.

© Getty Images / Red Bull Contentpool

De harde cijfers

Max Verstappen en Mexico zijn een gouden combinatie. Al in 2015 liet de Nederlander zichzelf gelden in een Toro Rosso. Zo noteerde hij voor het eerst in zijn carrière de snelste tijd tijdens een vrije training. In 2016 volgde een derde startpositie en een veelbesproken race.

Vorig jaar moest Verstappen zijn allereerste pole nipt aan Sebastian Vettel laten, met slechts 0,086 seconde verschil. Een dag later pakte de Nederlander de leiding bij de start, om vervolgens de race te domineren.

Gisteren tijdens de vrije training imponeerde Red Bull. Ja, het was slechts vrijdag en vandaag moet iedereen pas met de billen bloot, maar wat Verstappen liet zien was indrukwekkend. Het gemak waarmee hij de snelle rondetijden reed, zowel over een ronde als tijdens langere runs. De concurrentie had er gisteren geen antwoord op, maar zal ongetwijfeld dichterbij komen.

Pole-record

Een van de weinige records in het rijtje 'jongste' die nog niet in het bezit is van Max Verstappen. Diverse malen mocht de Nederlander starten vanaf de tweede plaats, maar nog nooit vanaf pole. Sebastian Vettel heeft het record van jongste coureur met een poleposition in handen. De Duitser was in 2008 slechts 21 jaar en 72 dagen toen hij zichzelf als eerste kwalificeerde op Monza. In, jawel, een Toro Rosso.

Max Verstappen is momenteel 21 jaar en 27 dagen oud, waarmee de tijd begint te dringen wil hij het record verbreken. Van de resterende races op de F1-kalender is Mexico bij uitstek de kans op een poleposition. Kan er dan niets de plannen van Max verstoren? Los van de concurrentie gaan de weergoden mogelijk een rol spelen. Er wordt regen verwacht in het begin van de middag boven Mexico-stad. Deze omstandigheden kunnen van de kwalificatie een loterij maken.

Of Verstappen erin slaagt om weer een record te verbreken weten we vanavond. De kwalificatie start om 20:00 uur Nederlandse tijd en is live te volgen via Racingnews365.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen