© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Waarom Max Verstappen de poleposition in Singapore misliep

16 sep. 2018 10:10 Jan van der Burgt 4 reacties
Max Verstappen snelde naar een keurige tweede plaats in de kunstmatig verlichte straten van Singapore. De Nederlander was dolblij met zijn eigen optreden, maar de vraag 'wat als?' is gerechtvaardigd.

Wat als de Renault-motor een wonder-motor was, of wat als de Renault-motor op zijn minst zou doen wat hij behoort te doen? "Dan had Max Verstappen voor de poleposition kunnen gaan", zo oordeelde Red Bull-teambaas Christian Horner.

In plaats daarvan stak men bij Red Bull de koppen bij elkaar hoe ze Max Verstappen het best mogelijke kwalificatieresultaat konden garanderen, ondanks de vele nukken van de Renault-motor. De kritiek van Verstappen tijdens de trainingen was immers niet van de lucht: "Willen jullie feedback? Dat ding achterin werkt voor geen meter." Geen beste reclame voor de Franse motorbouwer dus.

Voor de kwalificatie schroefde Red Bull de motor van Max Verstappen flink terug om het apparaat in ieder geval heel te houden. Het maximale vermogen van de toch al pk-arme Renault-motor werd zodoende niet bereikt, maar dat zorgde er niet voor dat de motor soepeltjes ging lopen.

De auto reageerde alsnog niet goed op het de input van het gaspedaal en het schakelen ging met horten en stoten. Toen Verstappen weg wilde rijden uit de pits sloeg hij bijna met zijn helm op het stuur, omdat de bak in zijn neutraal schoot. Geen ideaal uitgangspunt voor een perfect rondje, laat staan voor een poleposition-rondje.

Zonder verwachtingen - want de poleposition 'zat er toch niet in' - stuurde Max Verstappen zijn RB14 voor een laatste alles of niets poging het asfalt op. Lewis Hamilton gaf het goede voorbeeld door laag de 1:36 in te duiken. Daar zou niemand toch aankomen? Klopt, maar Max Verstappen kwam er nog verdomd dichtbij. Drie tienden kwam hij uiteindelijk tekort, na wat niets minder was dan een 'fenomenaal rondje', om in de termen van Red Bull-adviseur Helmut Marko te blijven. Echter nog altijd een rondje met diverse technische problemen, waardoor de Nederlander niet iedere bocht in de gewenste versnelling kon nemen. Het maakt de prestatie van Verstappen nog bijzonderder.

Zoals gezegd, zonder problemen en mat de maximale performance had er meer ingezeten voor Max Verstappen. De poleposition wellicht? We zullen het nooit weten. De eerste pole laat zodoende nog even op zich wachten, maar de punten worden pas op zondag verdeeld.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen