Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom McLaren de verrassing van dit F1-seizoen moet worden

Van de nieuwe motor tot de coureurs: alle voorwaarden lijken dit jaar aanwezig bij McLaren om er een topseizoen van te maken. De verwachtingen zijn dan ook hoog. Kunnen zij die waarmaken?

Die hoge verwachtingen zijn niet uit de lucht gegrepen. Daniel Ricciardo zei het al bij de launch van de MCL35M; hij hoopt op podiums. Het is aan McLaren om die hoop in resultaten om te zetten. Het team zette de afgelopen jaren een nieuwe koers in en zal daar nu de vruchten van moeten plukken. Met de juiste mensen op de juiste plekken, een nieuwe Mercedes-motor en twee getalenteerde coureurs is het dat aan de stand verplicht.

Mercedes-motor

"GP2 engine!" De kans is groot dat er nog steeds teamleden rondlopen bij McLaren die af en toe badend in het zweet wakker worden van deze uitspraak van Fernando Alonso. Hij was op z'n zachtst gezegd, niet blij met de Honda-krachtbron in 2015. Het kwam niet meer goed met de samenwerking en McLaren stapte in 2018 over op Renault-power. Met die motor herpakte het team zich en vond het de weg naar boven in het constructeurskampioenschap. Vanaf dit seizoen heeft het echter de beschikking over de beste motor van de grid, een Mercedes. De bal ligt nu dus bij McLaren, want het kan niet meer naar de motor wijzen. Voordeel is dat het niet de eerste samenwerking is tussen de partijen. Tot en met het seizoen 2014 beschikte het team namelijk jarenlang over Mercedes-motoren en dat moet de aanpassingsperiode een stuk makkelijker maken.

Ricciardo & Norris

Natuurlijk beschikte McLaren afgelopen seizoen over een prima rijdersduo met Carlos Sainz en Lando Norris. Beide coureurs pakten podiums en in de kwalificatie waren ze aan elkaar gewaagd. Norris liet meermaals in de media weten dat de twee elkaar pushten en hielpen. Met Daniel Ricciardo op de plek van Carlos Sainz heeft McLaren echter sinds 2018 weer een coureur die weet hoe het is om op het hoogste niveau te winnen. Ricciardo heeft een schat aan ervaring opgedaan bij twee van McLarens huidige concurrenten: Red Bull en Renault. De Australiër heeft een driejarig contract en een vorstelijk salaris en er zal dan ook verwacht worden dat hij het niveau bij het team omhoog stuwt.

Structuur

Ricciardo refereerde er eerder al aan in een interview over zijn nieuwe werkgever: hij is blij dat teambaas Andreas Seidl en technisch directeur James Key onderdeel uitmaken van McLaren. Hij is vooral blij met de structuur die ze hebben aangebracht in het team. De juiste poppetjes op de juiste plaats. "Ze probeerden hun eigen structuur uit te vogelen en ik denk dat ze dat nu hebben gedaan. Ik pas eigenlijk gewoon in de puzzel, in plaats van te proberen het allemaal samen te voegen. Ik voel me er zeker goed bij", zei Ricciardo tegen Sky Sports. Alle voorwaarden voor een topseizoen zijn aanwezig, de druk staat dan ook vol op de ketel bij het Britse team. Mocht het seizoen tegenvallen, dan zal het echt de schuld bij zichzelf moeten zoeken.

Viaplay
x
LIVE Reacties na bizar einde sprintkwalificatie