Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Waarom Mercedes nog altijd wikt en weegt over de opvolging van Hamilton

Silly Season is inmiddels in volle gang en de teams en coureurs zijn druk in de weer met de bezetting van de laatste overgebleven stoeltjes, maar bij Mercedes ontstaat er ondertussen een hele andere situatie. De kans dat teambaas Toto Wolff zijn welbekende plan weer helemaal om moet gooien is namelijk vrij aanwezig...

Hamilton race Silverstone
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De stoeltjes bij de topteams beginnen al aardig bezet te raken, maar toch lijkt er de laatste tijd weer een gaatje te ontstaan bij Mercedes. Teambaas Toto Wolff had zijn vizier gericht op zijn nieuwste protegé, Andrea Kimi Antonelli, maar ondertussen worden de haken en ogen van dat plan steeds duidelijker. Het is daarom niet gek dat Wolff de Mercedes-deur nog op een kier laat staan en andere mogelijke opties overweegt.

De Oostenrijker liet recent namelijk nog weten dat de naam van Carlos Sainz ook weer op zijn lijstje staat, terwijl hij die deur eerder juist dicht had gegooid voor de Spanjaard. Wolff richtte zich zoals gezegd tot voor kort nog vol op Antonelli, want er wordt veel verwacht van de jonge, talentvolle Italiaan. Zijn cijfers in de karts en in de verschillende Formule 4-kampioenschappen waren dermate bijzonder dat Mercedes het zelfs aandurfde om hem meteen naar de Formule 2 te promoveren, waarmee hij de Formule 3 dus oversloeg. 

Toch lijkt het er vooralsnog op dat de Duitse renstal wat terugkrabbelt na die gewaagde keuze. Antonelli is nog altijd een toptalent, maar zijn resultaten in de Formule 2 vallen aanzienlijk tegen en hij rijdt nog lang niet op het gewenste niveau. Wolff gaf tijdens de persconferentie in Silverstone dan ook aan dat hij, gezien het dynamische karakter van de rijdersmarkt, met alle mogelijke opties rekening moet houden.

Dat Wolff de deur daarmee open heeft gezet voor Sainz lijkt wel duidelijk, maar er zal ongetwijfeld een tweede coureur zijn die de Oostenrijkse teambaas nog altijd nauwlettend in de gaten houdt. Wolff heeft namelijk al vaker uitgesproken dat hij Max Verstappen graag naar Mercedes zou willen halen, maar dat leek tot op heden geen realistisch mikpunt. 

Schrik niet: daar is op dit moment weinig aan veranderd, want Verstappen zal tijdens het seizoen van 2025 nog 'gewoon' bij Red Bull blijven. Wolff is daar, naar alle waarschijnlijkheid, zelf ook wel van op de hoogte, maar dat neemt niet weg dat hij kamp Verstappen en kamp Mercedes graag samen zou willen voegen. 

Welke opties houdt Wolff over?

Uiteindelijk houdt de teambaas van Mercedes nog wel een paar opties over, al zal hij nog flink moeten puzzelen om de boel compleet te maken. Het zou stiekem toch een groot risico zijn om Antonelli in 2025 al naar Mercedes te halen, vooral omdat Wolff zelf ook door begint te krijgen dat de kwaliteiten van de Italiaan nog niet echt weerspiegeld worden door zijn prestaties. Het zou dan ook geen overbodige luxe zijn om hem nog wat langer door te laten groeien in de Formule 2, of desnoods bij een kleiner team in de Formule 1. 

Dat betekent echter wel dat Wolff zijn plan A als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. Hij zal dus met nieuwe ideeën voor de invulling van het rijdersduo voor 2025 moeten komen, al lijkt hij toch verder vooruit te denken dan we zouden verwachten. Hij zette de deur namelijk niet voor niets open voor Sainz, terwijl deze tot op enkele weken geleden nog potdicht zat. 

Het zou dus een mogelijkheid zijn om de Spanjaard een eenjarig contract aan te bieden voor 2025. Dan heeft Mercedes in ieder geval een compleet rijdersduo voor 2025, want ook George Russell is er komend seizoen nog gewoon bij. Dat geeft Wolff de tijd om de opties voor 2026 te overwegen. Antonelli is dan hopelijk weer op het niveau wat men van hem hoopt te zien, terwijl Verstappen dan misschien heel anders denkt over een overstap naar Mercedes. In dat opzicht is het helemaal niet zo'n gek idee om Verstappen toch als mogelijke optie in het achterhoofd te houden.

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'