Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1

Waarom moeten F1-coureurs zich wegen na een race?

Direct nadat Max Verstappen een race voltooit, dient hij zich te laten wegen in een speciaal daarvoor bestemde ruimte. Dat is niet omdat hij vasthoudt aan een Sonja Bakker-dieet of zich zorgen maakt om zijn summer-body, maar vanwege zijn eigen veiligheid. We leggen je uit hoe dat zit.

max-verstappen-wegen-f1-racingnews365
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull

Sinds 2022 dient het minimumgewicht waar een F1-bolide én coureur samen aan moeten voldoen minstens 798 kilogram te zijn (zonder brandstof). Dit uit veiligheidsoverwegingen. In het verleden deden teams er alles aan om zo veel mogelijk gewicht te besparen, zelfs als dat ten koste ging van de veiligheid van de coureur. Het minimumgewicht helpt bij het voorkomen dat teams lichtgewicht materialen gebruiken die mogelijk niet zo veilig zijn bij een ongeval.

Lees hier meer over het minimumgewicht van een Formule 1-auto.

Van de 798 kilogram dient minimaal tachtig kilo worden bijgedragen door de coureur, zijn outfit en zijn stoeltje. Coureurs die minder wegen dan tachtig kilo, nemen extra ballast (gewicht) mee in de cockpit om aan het minimum gewicht te voldoen.

In de racerij levert het besparen op iedere gram snelheidsvoordeel op. Teams doen om die reden hun uiterste best om zo dicht mogelijk bij het minimumgewicht van 798 kilo te komen. F1-coureurs verliezen tijdens een race gemiddeld twee tot drie kilo lichaamsgewicht, grotendeels door het zweten. Om te controleren of een auto (en coureur) samen netjes aan het minimumgewicht voldoen, weegt de FIA zowel de auto als coureur na afloop van een Grand Prix.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"