Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Waarom Perez er (opnieuw) een schepje bovenop moet doen

Sergio Perez zal ook in 2023 voor Red Bull uitkomen. Op papier is het daarmee een potentiële titelkandidaat, maar ook afgelopen seizoen kon hij niet uit de schaduw van Max Verstappen komen. Er zal wat moeten veranderen als hij zijn ambitie waar wil maken.

Abu Dhabi Perez Test
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voor het derde opeenvolgende jaar zullen Max Verstappen en Sergio Perez de stoeltjes bij topteam Red Bull bezetten. Het coureursduo deed afgelopen jaar precies wat er van hen werd verwacht: beide titels binnenslepen. Vooral tweevoudig wereldkampioen Verstappen kan terugkijken op een uitzonderlijk jaar.

Perez werd derde in het eindklassement van de Formule 1 nadat Ferrari-coureur Charles Leclerc hem kon aftroeven in Abu Dhabi, de laatste race van het seizoen. Hoger dan de tweede plaats was het echter nooit geworden en P2 is niet het doel van de Mexicaanse coureur.

Dat is, zoals elke Formule 1-coureur wil, wereldkampioen worden. Afgelopen seizoen was Perez' eerste reële kans op de titel, maar ook in het jaar dat de hele koningsklasse op de schop ging, lukte het niet. Teamgenoot Verstappen ging er weer vandoor met de titel. Perez mag dan zeker zijn van een Red Bull-stoeltje tot en met 2024, maar als hij écht zijn doelen wil bereiken moet er wederom een schepje bovenop.

Grootste kans voor Perez misschien wel geweest

In het eerste kampioenschapsjaar van Verstappen had de Nederlander een groot voordeel op Perez. Laatstgenoemde was net nieuw bij Red Bull en moest nog wennen aan alles. De auto, de werkwijze, het personeel en noem het maar op. Dat argument kwam in 2022 te vervallen.

Met meerdere podiumplaatsen en de overwinning in Monaco leek Perez daar goed mee om te gaan. Naarmate het seizoen vorderde werd echter duidelijk dat hij wederom niet mee kon strijden voor de titel. Een tweede overwinning kwam er nog wel in Singapore, maar het seizoen werd afgesloten met een groot gat naar Verstappen. 454 punten voor de kampioen en 305 punten voor Perez.

En dat terwijl de RB18 in de eerste races van het jaar helemaal geen 'Verstappen-auto' was. Perez was hier juist in het voordeel, al verdween dat voordeel met de upgrades gedurende het seizoen. Een voorsprong wist hij er niet mee te krijgen.

			© XPBimages
	© XPBimages

Kwalificatieduels pijnlijk voor Perez

Er kan rustig gesteld worden dat Perez zijn mogelijke favorietenrol binnen Red Bull al op zaterdag weggooit. Verstappen won in de kwalificatie maar liefst achttien keer van zijn teamgenoot. Vier keer won de Mexicaan. Het gemiddelde gat tussen de twee coureurs liegt er met een forse 0.396 seconde ook niet om.

Verstappen wint het eigenlijk op alles, zoals in onderstaande tabel is te zien.

Statistieken Verstappen versus Perez in 2022

Verstappen Perez
Kwalificatie 18 4
Gem. verschil kwalificatie - +0.396
Gemiddelde startplaats 2.6 5.0
Gemiddelde finishplaats 2.0 3.2
Eindstand WK 1 3

Moet Perez niet eerder vrezen voor zijn stoeltje?

Het lijkt er met de huidige gang van zaken nog niet op dat Perez een serieuze gooi kan doen naar de titel. Moet hij ondertussen niet juist naar iets anders kijken en vrezen voor een nieuw toptalent bij Red Bull? Dat lijkt vooralsnog wel mee te vallen.

Perez heeft namelijk gewoon nog een contract tot en met het einde van 2024, waardoor hij (tenzij het heel gek loopt) nog minimaal twee jaar Red Bull-rijder blijft. Op dit moment doet hij in principe nog gewoon wat zijn werkgever van hem verwacht. Zo lang beide titels binnen Red Bull blijven, zal er niet geklaagd worden.

Toch zal het ergens wel botsen. Perez zal zelf niet jarenlang 'tweede man' willen zijn en om dat te veranderen zal er toch echt een schepje bovenop gedaan moeten worden. De andere partij in dit verhaal, Red Bull, staat ondertussen bekend als een team dat jonge talenten de kans wil geven.

Het barst dan ook van het talent in de juniorenopleiding van het Formule 1-team. Yuki Tsunoda en Nyck de Vries lijken niet direct de grootste dreiging te zijn voor Perez, maar met ontzettend veel toptalenten binnen de Red Bull-familie zal het voor de 32-jarige Mexicaan een kwestie van tijd zijn voordat hij plaats moet maken.

Red Bull de titels blijven bezorgen, of de titel nou naar Verstappen gaat of Perez, blijft dus een vereiste. Voordat de titel naar Perez gaat, zal hij toch echt uit de schaduw van Max moeten stappen en van 'goed' overgaan naar 'uitzonderlijk'.

Ook interessant:

Oppermachtige Verstappen declasseerde daar iedereen

Max Verstappen reed een dijk van een Formule 1-seizoen. Hij won meerdere Grands Prix met overmacht, maar waar was hij op zijn allerbest? Tom Coronel en Ruud Dimmers geven op aangeven van Joris Mosterdijk hun mening in de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365.

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen