Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
RB19

Waarom Red Bull de nieuwe auto van Verstappen angstvallig geheimhoudt

Ferrari en Mercedes trakteerden het publiek op iets waar de Red Bull-fans alleen maar van kunnen dromen: openheid van zaken als het gaat om de nieuwe RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez.

RB19 launch
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Ferrari spande toch wel de kroon door de SF-23 direct na de onthulling ervan de baan op te jagen, wat voor iedereen gewoon live te volgen was. Zeg van Ferrari wat je wilt, maar daarmee toonde het karakter. Mercedes slingerde op woensdagmorgen de nodige foto's de wereld in, om gedurende de dag de fans up to date te houden, terwijl Lewis Hamilton en George Russell de shakedown van de W14 verzorgden. In de avond zullen ze zelfs video's van de shakedown de wereld insturen.

Red Bull blijft hierbij achter. De auto die getoond werd tijdens de vrij zakelijke launch in New York was de auto van vorig jaar. De shakedown heeft reeds plaatsgevonden, maar daar hebben we via de officiële kanalen niets van gezien. Ja, we zagen wazige spy-shots, maar die kwamen echt niet van Red Bull zelf af. Ze doen er overduidelijk alles aan om de RB19 aan het oog te onttrekken tot aan de eerste wintertestmeters in Bahrein.

Daarmee volgt Red Bull de filosofie van vorig jaar, toen de fotografen ook pas in Barcelona gretig voor het eerst op de auto konden duiken. Red Bull houdt het daadwerkelijke ontwerp van de auto opnieuw angstvallig verborgen... en waarom ook niet?

In de reglementen staat nergens vermeld hoe en of je je auto moet presenteren. Dus als Red Bull er voor kiest om het te doen op de manier waarop men dat nu doet, is dat hun goed recht. Waarom zou je de concurrentie wijzer maken dan strikt noodzakelijk is? Vergelijk het met een voetbalwedstrijd: waarom zou een trainer zijn formatie en opstelling al ver voor de wedstrijd prijsgeven, als het ook pas kort voor het begin kan gebeuren? Het geeft de tegenstander enkel de kans om te anticiperen.

Komt Red Bull met iets revolutionairs?

Leuk voor de fans? Nee, misschien niet, maar als deze filosofie zijn vruchten afwerpt en het team net zoals vorig jaar wint, dan zal niemand daar meer naar kraaien. Bovendien laat het nog wat te verlangen over, wat te filosoferen over. Want wát is het dat Red Bull niet wil laten zien? Zit er misschien iets revolutionairs in de pijplijn? Het zou niet de eerste keer zijn dat topontwerper Adrian Newey en zijn team met iets compleet nieuws op de proppen komt.

Tussen de launch en de eerste wintertestdag zitten bijna drie weken. Drie weken is een hele lange tijd in de Formule 1. Het zijn drie weken waarin de grote concurrenten goed naar de RB19 hadden kunnen kijken en aan de hand daarvan mogelijk iets in werking hadden kunnen zetten. Als men dat nu na die eerste wintertestmeters alsnog wil doen, gaat dat veel meer tijd kosten, simpelweg omdat het seizoen een week later al begint met een druk reisschema en nul testmogelijkheden tot gevolg.

Ferrari en Mercedes kozen dan wel voor openheid van zaken, maar hadden ze dat ook gedaan als ze de auto één of twee weken eerder hadden getoond?

Ook interessant:

Hoe Red Bull iedereen voor de gek hield met de RB19 van Max Verstappen

De 'nieuwe' Red Bull RB19 werd deze vrijdag onthuld in New York. En we werden met zijn allen voor de gek gehouden! We bespreken de nieuwe Red Bull.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Live Eerste vrije training Formule 1 GP Australië