Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Waarom Red Bull een oplossing voor het rijdersprobleem in handen heeft

Liam Lawson vervangt Daniel Ricciardo bij RB vanaf de Grand Prix van de Verenigde Staten. Het is een gedeelte van een oplossing voor het rijdersprobleem waar Red Bull al eventjes mee kampt.

Perez Qualifying Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De kogel is door de kerk: Daniel Ricciardo is per direct zijn zitje bij RB kwijt aan Liam Lawson. De Nieuw-Zeelander stapt in vanaf de Grand Prix van de Verenigde Staten en krijgt zo zes races om te laten zien wat hij waard is. Het besluit hing al even in de lucht, zeker na het emotionele interview met Ricciardo in Singapore. De Formule 1-carrière van The Honey Badger zit er waarschijnlijk op.

Misschien is de timing van de Red Bull-beslissing opvallend, maar het moet wel een oplossing zijn voor het rijdersprobleem waar de formatie al een tijdje mee kampt. Het klinkt misschien hard, maar Daniel Ricciardo én Sergio Perez presteerden simpelweg niet naar behoren. Ricciardo werd in 2023 aangesteld om de druk op Perez op te voeren en in staat te zijn om het Red Bull-stoeltje te veroveren. Tegelijkertijd moest Perez alle zeilen bijzetten om zijn waarde te bevestigen. Dat kwam allebei niet echt uit. Sterker nog, Perez en Ricciardo worstelden voornamelijk, óók met de verwachtingen.

Het maakt dat Red Bull nu definitief 'om' is en Lawson de kans krijgt bij RB. Stiekem zal Red Bull hopen dat ze zo het probleem met Perez óók kunnen oplossen. De Mexicaan beschikt over een contract tot en met 2026, maar het is verre van zeker dat hij tot die tijd aanblijft. In de zomerstop was er namelijk al even sprake van dat Perez misschien het veld moest ruimen. En stel dat Lawson een daverende indruk achterlaat naast Yuki Tsunoda, zou het wel bij Red Bull passen om hem gelijk teamgenoot van Max Verstappen te maken.

Jong talent

En zo heeft Red Bull een oplossing in handen voor het rijdersprobleem. Een promotie van Lawson zou het namelijk weer mogelijk maken om jong talent in te zetten bij RB. In Tsunoda beschikt het zusterteam al over een ervaren coureur, terwijl Christian Horner en Helmut Marko meermaals aangaven dat Red Bull-talenten staan te popelen om zich te laten zien. Isack Hadjar, momenteel Formule 2-coureur, is bijvoorbeeld een gegadigde voor een zitje.

Eerst moet het natuurlijk nog wel zover komen. Lawson zal nog veel moeten leren en het is echt niet zeker dat hij gelijk promotie maakt. Sterker nog, het is waarschijnlijker dat hij bij RB blijft en Perez voorlopig als teamgenoot van Verstappen mag aanblijven. Het voordeel voor Red Bull is vooral dat ze weer overwogen keuzes kunnen maken en niet afhankelijk zijn van de prestaties van een ervaren man als Ricciardo, die zijn beste vorm nooit meer terugvond.

Al met al staat er genoeg talent klaar om in te stappen, mocht Red Bull willen schuiven met stoeltjes. Vergeet ook niet dat er in Arvid Lindblad een nieuw toptalent op het punt staat om door te breken. Lindblad komt nu nog niet in aanmerking voor een F1-zitje, maar schuift na één jaar Formule 3 door naar de Formule 2. En als Horner specifiek zegt dat hij fan van je is, schept het natuurlijk wel bepaalde verwachtingen. Lindblad wordt in de gaten gehouden.

De conclusie? Red Bull heeft door het ontslag van Ricciardo de touwtjes weer aardig in handen. Lawson is mogelijk een nieuw slot op de deur, zeker als Perez niet naar behoren blijft presteren. Automatisch lijkt jong talent weer meer de kans te krijgen binnen Red Bull. Coureurs als Hadjar en Lindblad staan te trappelen. De tijd zal leren wat er binnen Red Bull allemaal staat te gebeuren.

Profiteer tijdelijk van deze online live casino welkomstbonus en claim jouw gratis €50 aan free spins als je €25 of meer inzet.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Ricciardo per direct aan de kant gezet bij RB