© TT Circuit Assen

Nieuwsoverzicht

Waarom Spa-Francorchamps doodsbenauwd is voor een Nederlandse GP

26 aug. 2018 11:00 René Oudman 0 reacties
De oplettende kijker viel het op vrijdag en zaterdag al op. Waar de tribunes op Spa-Francorchamps in de voorgaande jaren afgeladen waren, daar zijn nu her en der nog wat open plekken waar te nemen. De Belgische Grand Prix is niet uitverkocht en dat is overal te merken, tot aan de files (die er amper zijn) aan toe.

De Nederlandse armada is verder buiten de landsgrenzen getrokken. Kaartprijzen werden al voor lief genomen, de reis nu ook. Oostenrijk was een schoolvoorbeeld: de Max Verstappen-tribune aldaar liep als een trein en in het Alpenland kon een speciale camping, vernoemd naar de Nederlander, worden geopend. Meer succes dan op de Red Bull Ring is amper mogelijk: Verstappen wón de Grand Prix van Oostenrijk, iets wat op Spa-Francorchamps lastig valt te herhalen.

Het Belgische treffen heeft onvermijdelijk te kampen met het succes van Oostenrijk – daar waar fans bij komen, gaan er ook fans weg. Bovendien was daar ook nog de Grand Prix van Duitsland, die tot ieders verbazing eveneens uit wist te verkopen. Max Verstappen, de man waar het allemaal om draait, doet het licht teruggelopen toeschouwersaantal af met een grap. “Het is kouder he, dus ze kunnen niet allemaal in een T-shirt rondwandelen. Alsnog zitten er veel mensen”, meent de Nederlander.

Een potentiële Grand Prix van Nederland zou België nog veel meer pijn kunnen doen. Spa-Francorchamps mag dan wel kortgeleden een nieuwe overeenkomst met de FOM hebben getekend, de successen van de afgelopen jaren waren daar aanleiding voor. Met de lichte terugval is nog geen man overboord, maar als er minder en minder toeschouwers komen in de toekomst, dan kan de Belgische GP op losse schroeven komen te staan.

De GP van Nederland – waar en wanneer-ie dan ook mag worden gehouden – zal ongetwijfeld uitverkopen. De Oostenrijkse ronde van het WK heeft met haar camping en het snoepreisje naar de Alpen unique selling points. Een Duitse Grand Prix – Hockenheimring of Nürburgring – kan het extra zetje geven waardoor het historische Spa-Francorchamps ineens heel erg wankel staat. Conclusie: in België zien ze de Grand Prix van Nederland, helemaal na dit weekend, absoluut niet zitten. Echter: met de huidige Europese wetgeving kan België niet meer terugvallen op een 'alleenrecht' om in de Benelux een GP te organiseren. Donkere wolken dreigen zich samen te pakken boven het historische asfaltlint in de Ardennen..

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen