Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Waarom vasthouden aan Perez toch gewoon een ABC'tje is voor Red Bull

Sergio Perez blijft ook de komende twee jaar 'gewoon' bij Red Bull Racing rijden. Er wordt vaak getwijfeld aan de capaciteiten van de Mexicaan, maar het is eigenlijk heel logisch dat Red Bull vasthoudt aan de Mexicaan.

Perez FP2 Monaco
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Sergio Perez is en blijft een veelbesproken coureur in de Formule 1. Want is hij nu wel of niet de juiste teamgenoot voor Max Verstappen? De vraag is al heel vaak gesteld, maar de komende jaren weet de Mexicaan in ieder geval verzekerd van een contract bij Red Bull Racing. De Mexicaan ligt nu tot en met het einde van 2026 vast bij de Oostenrijkse renstal.

Er zijn dus een hoop twijfels over de positie van Perez. Laten we voorop stellen dat de Mexicaan wellicht het moeilijkste zitje van allemaal heeft in de Formule 1. Hij moet het opnemen tegen een van de beste F1-coureurs aller tijden: Max Verstappen. De Nederlander wil altijd zijn teamgenoot verslaan en op een enkele keer in de kwalificatie of de race lukt hem dat ook telkens.

De eerdere teamgenoten van Verstappen bij Red Bull Racing moesten er vroeg of laat ook aan geloven. Pierre Gasly en Alexander Albon doen het bij andere teams naar behoren, terwijl Daniel Ricciardo alleen maar achteruit is gegaan in zijn loopbaan in de koningsklasse van de autosport.

Zoveel mogelijk punten pakken

En toen kwam daar Perez in 2021 als teamgenoot voor de Nederlander. Hij kende een uitstekend coronaseizoen en werd uiteindelijk zelfs vierde in de WK-stand namens Racing Point. De Mexicaan verdiende daarmee een transfer naar het topteam van Red Bull. Perez kende een stroeve start, maar wist zich te onderscheiden in de belangrijkste race van dat jaar. Hij wist Lewis Hamilton op te houden, terwijl de Brit en Verstappen in een zeer intens gevecht waren verwikkeld om de wereldtitel. Uiteindelijk was die actie in Abu Dhabi niet de beslissende move, maar hij liet zich duidelijk zien als teamplayer.

Hij eindigde dat jaar zelf opnieuw op de vierde plek in de strijd om de wereldtitel. In 2022 kwam hij er steeds beter in, scoorde ook meer podiumplekken en wist zich zo steeds belangrijker te maken voor het team. In dat jaar werd er voor het eerst sinds 2013 ook weer een constructeurstitel gepakt door Red Bull, met daarin natuurlijk een belangrijke rol voor de Mexicaan. In 2023 ging het allemaal wat moeizamer, maar wist hij wel tweede te worden in de strijd om de wereldtitel.

En een 1-2 in het eindstand van het rijderskampioenschap, dat had de Oostenrijkse renstal nog nooit voor elkaar gekregen. Perez laat af en toe wel wat wat steekjes vallen, maar in principe doet hij wat hij moet doen: zoveel mogelijk punten pakken voor Red Bull. Daarnaast moet hij er ook staan als Verstappen het niet voor elkaar krijgt, zoals in Singapore '22 en Azerbeidzjan '23.

Andere opties?

Perez stond er al een hele tijd goed op bij Red Bull en adviseur Helmut Marko liet al weten dat de Mexicaan er het beste voor stond voor het tweede Red Bull-zitje. Daarbij hielp zijn sterke seizoenstart natuurlijk ook. En de vraag was daarbij ook: wie zou een goede vervanger zijn voor Perez? De optie Albon viel al snel af en ook over een hernieuwde samenwerking tussen Verstappen en Carlos Sainz waren de nodige twijfels.

Zo zei Marko een paar maanden geleden het volgende: "De sfeer tussen die twee was bij Toro Rosso vrij toxisch. Met de teamsamenstellingen zoals die toen was, zag ik geen manier waarop we Carlos voor ons konden behouden. Zodoende kwam hij via Renault en McLaren uiteindelijk bij Ferrari terecht. Hij is ontegenzeggelijk een geweldige coureur. Hij was bijna van hetzelfde niveau als Max in die Toro Rosso, maar zijn pech was dat juist Verstappen zijn teamgenoot was."

Uiteindelijk is Perez dus de beste optie voor Red Bull. Het is echter wel zaak voor de Mexicaan om zijn slechte vorm om te zetten in een sterke reeks, want anders komt het constructeurskampioenschap wel in gevaar voor de Oostenrijkse renstal.

Ook interessant:

Verstappen begon dit F1-seizoen als de grote favoriet. Een 4e wereldtitel zou eenvoudig worden gewonnen, zo dacht men. Maar hoe anders is dat nu? Coronel, Dimmers en Mosterdijk geven antwoord in de nieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast.

Of als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training