Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Waarom Verstappen en Red Bull vaker in de underdogrol kruipen

De gezichten stonden niet al te vrolijk bij Max Verstappen en Red Bull na de vrije trainingen in Groot-Brittannië. Zo langzaamaan begint het team uit Milton Keynes in de underdogrol te kruipen, óók om de druk bij McLaren te leggen.

Verstappen FP1 Silverstone
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Niemand kan er meer omheen: McLaren heeft het gat naar Red Bull gedicht en is zo nu en dan sneller. In Miami bracht het team uit Woking een grote update mee en vooral Lando Norris was ineens in staat om Max Verstappen het leven zuur te maken. Het gevolg? Felle strategische gevechten én het veelbesproken incident met Max Verstappen in Oostenrijk. De goede vrienden raakten elkaar in de slotfase en zetten zo de verhoudingen verder op scherp.

Waarom? Omdat McLaren verbaal én sportief de aanval heeft geopend op Red Bull. CEO Zak Brown en teambaas Andrea Stella schuwen niet om sneren uit te delen en stapten zelfs naar de FIA om het rijgedrag van Verstappen in Oostenrijk aan te kaarten. Het doet voor het eerst sinds 2021 of het begin van 2022 denken aan een serieuze titelstrijd, al moeten Norris en McLaren dan nog wel een gigantisch gat overbruggen. Daar krijgen ze dertien races de tijd voor.

Tot nu toe was het overigens wel zo dat McLaren de favorietenrol nog van zich afschoof. Verstappen en Red Bull waren de afgelopen jaren zodanig dominant en presteren nog steeds op de toppen van hun kunnen en dus McLaren bleef voorzichtig over haar kansen. Dat beeld zie je nu langzaam veranderen, want Red Bull geeft aan het gevoel te hebben dat ze achter McLaren nu het tweede team op de grid zijn.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Uitspraken

Dat bleek wel uit de woorden van Helmut Marko in aanloop naar de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Red Bull-adviseur gaf aan dat McLaren de snelste auto heeft en een nieuwe update moest slagen, omdat het anders moeilijk zou worden. En na de moeizaam verlopen vrije trainingen was Marko er wederom als de kippen bij om McLaren tot topfavoriet te bombarderen. 

Uiteraard komt Red Bull zo ook in het nieuws om de druk bij McLaren te leggen. Het is jaren geleden dat McLaren om de titel streed en het initiatief serieus in handen had. Lewis Hamilton was de laatste wereldkampioen in 2008, waarna het vanaf 2013 echt flink minder ging met het team. Veel van de medewerkers van McLaren hebben waarschijnlijk nog niet de ervaring om met de huidige situatie om te gaan.

Buiten dat Marko en ook Verstappen echt wel een realistisch beeld scheppen over de snelheid van Red Bull, is het al met al niet onlogisch dat ze voor deze strategie kiezen. Vergeet niet dat Verstappen nog steeds de meeste punten heeft gescoord van alle coureurs in de laatste vijf races, óók nu McLaren sneller lijkt te zijn. Red Bull kan op het talent en de verbetenheid van Verstappen rekenen, op de achtergrond keihard werken om de auto te verbeteren én rustig toekijken hoe McLaren omgaat met de nieuwe verhoudingen. Op Silverstone gebeurt nu precies hetzelfde.

Wees dus niet verbaasd als Verstappen in het hol van de leeuw, het is immers de thuisrace van Norris, alsnog de zege naar zich toetrekt. Voorafgaand aan de Grand Prix van Oostenrijk kroop Red Bull ook in de underdogrol en waren ze op de laatste stint na het gehele weekend sneller dan McLaren. Is de situatie van Red Bull zorgelijk? Ja, maar het team staat er echt niet dramatisch voor. Verstappen heeft zelf meermaals toegegeven dat de auto beter functioneert dan vorig jaar. Soms moet je de concurrentie even testen en dan toeslaan. Red Bull weet hoe je zulke spelletjes speelt.

Ook interessant:

Win gouden tickets voor GP België!

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op gouden tickets!

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko neemt voorschot op F1-afscheid Verstappen