Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Vettel de ideale opvolger is van Red Bull-adviseur Marko

Kan Sebastian Vettel terugkeren naar de Formule 1 in een andere rol? Een functie als motorsportadviseur, bijvoorbeeld als opvolger van Helmut Marko bij Red Bull, is zo gek nog niet.

Na het seizoen van 2022 keerde Sebastian Vettel de Formule 1 de rug toe. Ten minste: in ieder geval als coureur. Wat zijn toekomstplannen zijn, dat hield hij destijds in het midden. Wel liet de viervoudig wereldkampioen weten zich in te zetten voor onder andere het klimaat, zoals hij in de F1 ook al deed. De Duitser verscheen in januari wel weer achter het stuur als coureur van team Duitsland in de Race of Champions. Mogelijk zitten er nog meer raceavonturen aan te komen voor Vettel, maar een comeback als F1-coureur is zo goed als uitgesloten. Toch verschijnt de voormalig Red Bull-rijder wel weer op een andere manier in de koningsklasse. Sky Sports-reporter Ted Kravitz suggereerde onlangs dat Vettel wordt overwogen als vervanger van Helmut Marko, de adviseur van het Oostenrijkse Formule 1-team. Waarom is Vettel een geschikte vervanger van Marko? We leggen het je uit.

Icoon voor het Red Bull-juniorenprogramma

Vettel heeft zijn beste jaren van zijn Formule 1-carrière bij Red Bull gespendeerd en hij kent het Formule 1-team van binnen en van buiten. Ooit begon de Duitser als junior van het Oostenrijkse topteam, waarna hij snel zijn weg vond door de lagere raceklassen. Uiteindelijk kreeg hij de kans om voor Toro Rosso, het huidige AlphaTauri, te rijden. Daar liet hij op onvergetelijke wijze zijn talent zien in de Grand Prix van Italië in 2008. De Toro Rosso-coureur zette zijn bolide op magistrale wijze op poleposition en op zondag won hij de race. Later schreef hij geschiedenis door als eerste Red Bull-rijder ooit F1-kampioen te worden. Daarna volgden nog drie titels voor het topteam. Vettel's carrière maakt hem het perfecte voorbeeld voor Red Bull en haar (toekomstige) junioren. Daarnaast kent hij de hiërarchie van de juniorenopleiding en van Red Bull en AlphaTauri in de F1. Ook heeft Vettel zijn rol als mentor al laten zien aan de buitenwereld door Mick Schumacher te coachen in de koningsklasse. De viervoudig wereldkampioen is hiermee de ideale man om het Red Bull-programma enigszins op de krikken naar het niveau wat het vroeger was. Vergeet niet dat er in de afgelopen jaren steeds minder gebruik wordt gemaakt van de jonge talenten: Sergio Perez en Nyck de Vries zijn hier het levende bewijs van. Daarnaast heeft Vettel meer dan genoeg kennis over de hedendaagse Formule 1 en kan hij zich perfect inleven in de gedachtegang van de coureurs.

Een Formule 1-politicus

Marko heeft een uitgesproken mening en als hij iets vindt, dan hoor je dat. Ongeacht of het met Red Bull te maken heeft of niet. Vettel heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een sterke F1-politicus, al heeft hij misschien een net iets andere aanpak dan de man uit Graz. In de laatste F1-jaren van Vettel heeft hij een uitgesproken mening gehad over natuur en klimaat, maar ook over de veiligheid en andere belangrijke zaken in de autosport. Daarnaast brengt hij coureurs en andere betrokkenen samen, neem zijn afscheidsdiner met alle F1-coureurs in Abu Dhabi als voorbeeld, of de 'last lap' track walk die hij in datzelfde land organiseerde. Zijn mening, of het nou voor de maatschappij of voor het welzijn van de coureurs is, wordt gehoord. Dat hij serieus wordt genomen binnen en buiten de F1-paddock zagen we onder andere bij de Britse debatshow Question Time , waar hij het debat aan kon gaan met een aantal politieke prominenten uit Groot-Brittannië.

Er komt verandering aan bij Red Bull

Marko wordt voorafgaand aan de Grand Prix van Azerbeidzjan 80 en er zullen ongetwijfeld plannen moeten komen voor een opvolger van de Red Bull-prominent. Er is geen twijfel over mogelijk dat de Oostenrijker zijn F1-taken en de leiding van het juniorenprogramma zeer goed aanpakt. Alleen al kijkend naar de talenten op dit moment: zes F2-coureurs, eentje in de F3 en nog een coureur in de Japanse Super Formula. Er komt echter vroeg of laat een moment dat Marko de F1 gedag zegt en in dat geval zal er gekeken moeten worden naar een reorganisatie binnen de Red Bull-top. Vettel is op dit moment beschikbaar, los van zijn wens om meer met zijn familie te zijn. Als Red Bull-adviseur zou het mogelijk zijn om niet elke race bij te wonen, waardoor zijn wens gerespecteerd kan worden én hij de functie aan kan nemen. Met de terugkeer van Daniel Ricciardo naar Red Bull lijkt er een heuse familiesfeer te hangen bij het topteam. Hier past Vettel als viervoudig Red Bull-kampioen natuurlijk prima bij en het aantrekken van de Duitser kan een win-winsituatie zijn. Dit zeggen we natuurlijk niet om de suggereren dat Marko's tijdperk ten einde is gekomen: de Oostenrijker speelt een grote rol binnen het succes van Red Bull en hij lijkt hier nog steeds uitermate goed op zijn plek te zitten. Een opvolger aanwijzen is echter nooit verkeerd en Vettel lijkt hiervoor de ideale kandidaat.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"