Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Vettel in de Formule 1 nooit meer voor Red Bull zal rijden

Het gerucht dat Sebastian Vettel terug zou gaan keren bij Red Bull was mogelijk net zo hardnekkig als het gerucht dat Lewis Hamilton naar Ferrari zou gaan. Hamilton gaat echter niet naar Ferrari en Sebastian Vettel hoeft echt niet meer aan te kloppen bij Red Bull.

Het is helemaal waar dat Ferrari-coureur Sebastian Vettel en Red Bull Racing nog altijd op goede voet met elkaar leven. De Duitser gaat regelmatig bij zijn oude werkgever op de koffie en onlangs werd hij nog gespot op het jaarlijkse wintersportuitje van het team van Max Verstappen. Dergelijke bezoekjes aan Red Bull zijn voer voor speculatie, maar het zal enkel bij speculeren blijven. Het is namelijk volkomen logisch dat Red Bull Sebastian Vettel een warm hart toe draagt omdat hij hen vier keer wereldkampioen in de Formule 1 heeft gemaakt. Het is ook volkomen logisch dat Vettel op zijn beurt Red Bull koestert omdat het team hem in staat heeft gesteld dat te doen. In een wereld waarvan weleens wordt gezegd dat vriendschap een illusie is, lijken Vettel en Red Bull het tegendeel aan te tonen. Dat Vettel voor de gezelligheid op de koffie wil bij Red Bull, betekent echter niet dat hij nooit meer voor zijn oude werkgever zou willen rijden, maar zelfs al zou hij dat willen, dan gaat dat niet gebeuren. Net zoals Ferrari volle bak heeft ingezet op Charles Leclerc, schuift Red Bull Max Verstappen overduidelijk naar voren als de goalgetter voor de komende vier jaar. Vettel, een gewezen kampioen heeft naast Verstappen niets te zoeken. Niet alleen is de kans groot dat hij geklopt wordt door de Nederlander, hij moet zelf ook niet als tweede rijder willen fungeren. Als viervoudig wereldkampioen moet en zal hem dat zijn eer te na zijn.

Dat is echter enkel nog de sportieve kant van het verhaal. Daar komt nog eens bij dat Vettel één van de best betaalde Formule 1-coureurs van het moment is. Naar verluidt doet Max Verstappen inmiddels qua salaris al niet meer voor hem onder, maar weinig teams kunnen en willen een dergelijk salaris twee keer ophoesten, zeker niet als dat strubbelingen à la Vettel vs. Leclerc met zich meebrengt. "Door de contractverlenging van Max, is Vettel eigenlijk geen optie meer, om te beginnen al omdat we dat financieel gewoon niet kunnen bolwerken", zo geeft teamadviseur Helmut Marko dan ook aan in gesprek met Motorsport Magazin . Natuurlijk, het contract van Max Verstappen loopt eind 2023 af, maar de vraag is of Sebastian Vettel er in 2024 nog bij is (of bij wil zijn) en of hij dan ook nog competitief kan zijn. Hij is dan 36 jaar oud, vier jaar jonger dan Kimi Raikkonen nu is. Maar aangezien hij afgelopen seizoen al regelmatig de indruk maakte niet meer écht tot het gaatje te willen gaan als klinkende resultaten uitblijven en er gesproken werd over een afscheid op korte termijn, is het niet onwaarschijnlijk dat Vettel tegen die tijd al van zijn F1-pensioen geniet. Overigens is de kans heel groot dat Mercedes Lewis Hamilton nog een keer nadrukkelijk naar voren schuift om de voortdurende succesperiode te verlengen en in dat geval valt Vettel tussen wal en schip. Waar kan hij nog naar toe waar hij wordt behandeld als de kampioen die hij ooit was? Hij heeft eigenlijk maar één echte optie, en dat is Charles Leclerc alle hoeken van de baan te laten zien. Het zal én zijn positie bij Ferrari én zijn motivatie ten goede komen.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"