Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wat betekent Perez' positieve coronatest voor Formule 1?

Waar iedereen voor vreesde is uitgekomen. Een belangrijk persoon in de Formule 1-paddock is positief getest op het coronavirus. Tot overmaat van ramp is het een coureur. Sergio Perez is het slachtoffer. Wat betekent dit voor de sport?

Door velen werd er de afgelopen weken al geroepen dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat het coronavirus op zou duiken in de paddock. In Hongarije werden er al twee personen positief getest op het virus, maar dit waren personen die niet op de voorgrond werkten en niet bij de eerste races aanwezig waren. In aanloop naar de Grand Prix van Groot-Brittannië kwam daar echter plots een positieve coronatest van Racing Point-coureur Sergio Perez bij. Wat betekent dit voor de Formule 1, nu er bij iemand die zo dicht op de actie zit het coronavirus is geconstateerd?

Wat betekent het voor Sergio Perez?

Arme Sergio Perez. De Mexicaan werd zoals het hoort op weg naar het aankomende Grand Prix-weekend getest op het coronavirus. In eerste instantie bleek zijn test 'inconclusive', waarna hij in zelfisolatie ging en nog een coronatest onderging. Tot zijn en iedereens schrik bleek zijn test positief te zijn. Voor hem betekent het helaas dat hij de het komende Grand Prix-weekend aan zich voorbij moet laten gaan en ook de race van volgend weekend moet missen. Logischerwijs is het risico op het besmetten van anderen in zijn Racing Point-bubbel te groot. De coureur is dan ook meteen in zelfquarantaine gegaan, zoals de regels voorschrijven. Racing Point meldt dat Perez het gelukkig goed maakt. Uiteraard is dat het belangrijkste. Het is te hopen voor de Mexicaan dat hij geen symptomen zal vertonen en dat hij niet (ernstig) ziek wordt. De Britse regels schrijven bovendien voor dat hij dat voor minimaal tien dagen zichzelf af moet sluiten van de buitenwereld. In dat geval gaat er dus ook een streep door Perez' tweede race op Silverstone. Het zal een klap zijn voor zijn kansen op de titel van 'best of the rest' in het kampioenschap. Waarschijnlijk zien we Perez op zijn vroegst terug tijdens het Grand Prix-weekend in Barcelona.

Wat betekent het voor Racing Point?

Het Racing Point-team is opgeschrikt door de positieve test van Sergio Perez. Het Britse team hoopt uiteraard dat de coureur niemand anders binnen de bubbel van het team heeft aangestoken, want anders kunnen er in de komende dagen en misschien weken andere positieve tests volgen bij het team. Hoogstwaarschijnlijk zal iedereen binnen het team en iedereen die in de buurt van Perez is geweest nog een keer extra worden getest. Geluk bij een ongeluk is dat de fabriek van Racing Point letterlijk op een steenworp afstand van het Britse circuit ligt, waardoor er dus eventueel vervangers kunnen worden opgeroepen mocht er ander personeel uitvallen. Mochten er echt veel positieve tests zijn bij het team, dan kan het zelfs zo ver komen dat het team niet zal racen. Voordat het zover is, zal Racing Point eerst op zoek gaan naar een vervanger voor Perez. Het team heeft namelijk aangegeven gewoon met twee bolides aan de start van de Britse Grand Prix te willen staan, dus het zal snel moeten handelen. Wie er in aanmerking komen voor het stoeltje van Perez, lees je hier.

Wat betekent het voor Formule 1?

Vooralsnog zijn er geen verregaande gevolgen. Daar waar de Grand Prix van Australië afgelopen maart niet door ging na een positieve test bij iemand van het McLaren-personeel, zo is een soortgelijk scenario nu uitgesloten. De regels en protocollen voor alle Formule 1-teams zijn namelijk zeer streng. Alle teams leven in hun eigen bubbel, waardoor er onderling geen contact is. Tegelijkertijd is het wel een wake-up call voor iedereen in de paddock. Het virus is er en ook de coureurs kunnen er door geraakt worden. De regels moeten worden nageleefd, want anders kan het snel de verkeerde kant op gaan. Zo zagen we de afgelopen weken verschillende personen in de fout gaan. Charles Leclerc werd berispt nadat hij tussen de twee races in Oostenrijk gewoon met zijn vrienden op pad ging. Ook Sebastian Vettel en Christian Horner en Helmut Marko werden op de vingers getikt nadat ze al pratend met elkaar, zonder mondkapje, waren gespot in de paddock, terwijl ze eigenlijk niet in elkaars bubbels mogen komen. Het coronavirus ligt dus nog steeds op de loer. Ook al zijn de coureurs allemaal zo fit als een hoentje, het virus kan er wel voor zorgen dat ze een of meerdere races over moeten slaan en ze en daarmee hun teams dure punten verliezen. Voorlopig lijkt dat helaas de harde realiteit, maar the show must go on .

Viaplay
x
Live Reacties na dominante pole Verstappen