Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Azerbeidzjan 2019

Wat het afgelasten van de eerste training betekent voor F1-teams

Na nog geen kwartier werd de eerste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan afgelast. Williams-coureur George Russell reed over een losse putdeksel, waarna het circuit grondig moest worden geïnspecteerd. Het stelt de teams voor de nodige uitdagingen.

Gasly Bakoe 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De teller staat voor wat betreft vergaarde informatie bij de teams op nul komma nul. Ja, enkele teams gingen met flow viz de baan op in de installatieronde en daar zal men allicht iéts aan hebben gehad, maar met het oog op afstellingen en dergelijke hebben de teams natuurlijk geen stappen weten te maken.

Max Verstappen heeft er bijvoorbeeld één installatieronde op zitten, bij lange na niet voldoende om de nieuwe Honda-motor aan een grondige evaluatie te onderwerpen. Dat moet worden doorgeschoven naar de middagsessie (ervan uitgaande dat deze wél doorgaat), terwijl je je daar eigenlijk ook bezig wilt houden met het vinden van een goede raceafstelling. Feitelijk moeten de Formule 1-teams het programma van twee vrije trainingen zien te doorlopen in slechts anderhalf uur.

Meer evaluatiewerk betekent ook meer drukte op de baan, hetgeen op een baan als het Baku City Circuit ongetwijfeld tot frustratie gaat leiden. Op het stratencircuit rijd je de ander immers al gauw in de weg als je niet voortdurend het gaspedaal tot de bodem indrukt. Tel daarbij op dat de baan in Bakoe door inactiviteit zo 'groen' zal zijn als wat en hectiek ligt op de loer.

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Niet helemaal. Doordat men nauwelijks banden heeft verbruikt tijdens de eerste vrije training heeft men nog een hoop extra Pirelli-rubber tot de beschikking, wat logischerwijs goed van pas komt als het schema twee keer zo vol staat als normaal.

Kort na de eerste vrije training werd duidelijk dat George Russell er tijdens de tweede vrije training niet bij zal zijn. Williams mag volgens de regels het zwaarbeschadigde chassis niet vervangen tot deze is goedgekeurd door de FIA.

Bookmaker Unibet pakt opnieuw uit met een speciale Max Booster voor de GP van Spanje. Winst van Verstappen op het circuit waar hij in 2016 voor het eerste zegevierde, kan jou 50 keer je inzet opleveren!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50x jouw inzet!
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet
Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Startgrid Gewijzigde startopstelling Formule 1 GP Spanje na dubbele gridstraf