Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wat kan Ricciardo doen om Perez uit de Red Bull te wippen?

Daniel Ricciardo is de nieuwe derde man bij Red Bull, terwijl Max Verstappen en Sergio Perez de stoeltjes bezetten bij het topteam. Gaat daar ooit verandering in komen en zien we de Australiër weer naast Verstappen terug?

Natuurlijk hoopt Daniel Ricciardo wel op een vast zitje naast Max Verstappen bij Red Bull, maar zelf weet hij ook al dat het alles behalve vanzelfsprekend is. Sergio Perez heeft nog een contract tot en met 2024 en zelfs daarna is er maar een kleine kans dat de Australiër zijn stoeltje 'terugkrijgt'. Wat kan Ricciardo doen of welke situaties moeten er bij Red Bull ontstaan om terug te keren in het fulltime zitje?

Test- en simulatorwerk

Als derde coureur zal Ricciardo regelmatig wat test- en simulatorwerk verrichten om het team te ondersteunen. Hierbij kan hij zichzelf natuurlijk een beetje laten zien, want de rondetijden worden allemaal geanalyseerd en opgeslagen. Dit gebeurt ook met de tijden van Perez, dus een kleine vergelijking kan worden getrokken. Het zegt natuurlijk nog lang niet achter, want in de echte RB19 zal het toch echt wat anders zijn. Tijdens een vrije training, bijvoorbeeld, kan hij misschien wel zijn stempel drukken, maar het is nog maar de vraag of Red Bull hem echt laat stampen. Laten zien dat hij het nog kan, dat moet wel lukken voor Ricciardo. Of hij echter genoeg heeft aan zijn rol als derde man om zich te bewijzen, dat is lastig zeggen.

Pech voor Perez, geluk voor Ricciardo

Een invalbeurt in een Grand Prix kan echter wel een groot verschil maken. Pas tijdens een volledig raceweekend bij zijn oude vertrouwde team zien we wat Ricciardo écht nog kan. Bij McLaren ging het helemaal niet goed en volgens het gezegde 'je bent zo goed als je laatste race' heeft hij geen hele goede indruk achtergelaten. Dit kan veranderen als Perez ineens een weekend niet kan. Hier moet natuurlijk wel een flink portie pech bij zitten voor de Mexicaan, want de kans om een race missen door het coronavirus wordt met de dag kleiner en 'zomaar een race missen' gebeurt niet zo snel. Een ongeluk is al helemaal niet wenselijk en daar zal niemand, dus ook Ricciardo niet, op hopen.

Is een invalbeurt voldoende?

Het is daarnaast natuurlijk nog de vraag of een invalbeurt naast Verstappen (of juist een invalbeurt naast Perez) ook echt voldoende is voor Ricciardo. De trainingen zijn minder intensief, hij zal iets minder fit zijn en het is natuurlijk al wat jaren geleden dat hij in een competitieve bolide heeft gezeten Ook heeft de Red Bull-coureur nooit in de nieuwe generatie Red Bull-bolides gereden. Alles kan anders zijn, dus het wennen aan de auto verhult misschien de potentie van Ricciardo.

Ricciardo vast op derde plaats?

Al met al heeft Ricciardo geen grote kans om Perez te vervangen, maar onbereikbaar is het stoeltje ook weer niet. Red Bull heeft de Australiër echter niet naar het team gehaald als mogelijke vervanger, maar meer onder het mom van marketing. "We hebben de grootste sponsorinkomsten van alle teams en er zijn heel veel verantwoordelijkheden", zei Helmut Marko onlangs bij ServusTV , wijzend naar een ideale rol voor Ricciardo. "Er zijn veel runs met de showauto's, vooral in Amerika. Wie kan dat beter verzorgen dan Ricciardo met zijn brede glimlach en zijn shoey?" Ook Ricciardo zelf liet in de Beyond the Grid Podcast weten dat hij er niet vanuit gaat dat hij ineens een kans krijgt in de Red Bull: "Nee, nee. Dat was van beide kanten duidelijk en ze hoefden dat ook niet te zeggen." "Ze snappen waar ik sta in mijn carrière en ik ga daar niet zomaar achterin de garage staan en een beetje meekijken. Ik ben betrokken en als ik wil, dan zit ik ook bij de nabesprekingen. Ik ga simulatorwerk verrichten, maar voor nu is mijn rol als het ware meer een marketingrol. De sport groeit natuurlijk ook en ik kan goed helpen met het merk." "Het is niet dat ze zeggen 'oké, je doet het goed in de simulator, dus je krijgt promotie en een stoeltje'. Dat is het niet. Ik kan hierdoor wel antwoord vinden op de vraag of ik in 2024 weer op de grid wil staan. Op dit moment voelt het alsof ik er nog niet klaar mee ben." "Maar de tijd zal het leren. Het is mijn keuze of ik terug wil komen en of dat vuur nog brandt op het moment dat de lichten uitgaan. Ik kijk toe vanaf de zijlijn."

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'