Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

Wolff haalt nogmaals snoeihard uit naar Masi

We kennen allemaal de beelden van de vloekende en tierende Toto Wolff bij de spectaculaire ontknoping van het wereldkampioenschap in 2021 in Abu Dhabi. Ruim twee jaar later kan de Mercedes-teambaas het niet laten om nog eens keihard uit te halen naar voormalig wedstrijdleider Michael Masi, die toentertijd een discutabele beslissing nam.

XPB 1126187 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het wereldkampioenschap in de Formule 1 leek in 2021 uiteindelijk toch de kant van Lewis Hamilton op te vallen. In de afsluitende race in Abu Dhabi, waarin Max Verstappen van pole startte, reed de Brit gedurende de race langzaam steeds verder weg bij de Nederlandse Red Bull-coureur. Maar het verhaal is inmiddels bekend. Nicholas Latifi crashte vlak voor het einde en de safetycar kwam op baan. Waar Hamilton op oude banden buiten bleef, nam Verstappen de gok om naar binnen te gaan voor nieuwe, zachte banden.

Wedstrijdleider Michael Masi nam de controversiële beslissing om de wagens die tussen Hamilton en Verstappen reden, er tussenuit te halen. Met nog één ronde te racen kreeg Verstappen zo de ultieme kans om Hamilton toch nog in te halen en zijn eerste wereldkampioenschap in de Formule 1 binnen te halen. Mercedes-teambaas Toto Wolff werd vloekend en tierend in beeld gebracht. Hij was het duidelijk niet eens met de beslissing van Masi.

Ruim twee jaar later is het Abu Dhabi-debacle nog altijd een open wond voor Wolff. In het nieuwe boek The Formula van Joshua Robinson en Jonathan Clegg zegt Wolff het volgende: “Als ik er weer aan denk, dan is het zo oneerlijk wat Lewis en het team die dag is overkomen. En dat één individu zich niet aan de regels hield en het gewoon liet gebeuren", doelt Wolff op wedstrijdleider Masi.

Hij haalt daarom nogmaals snoeihard uit naar de Australiër, die na de GP van Abu Dhabi in 2021 aan de kant werd geschoven als wedstrijdleider. "Het is een totaal onbelangrijk persoon: hij woont aan de andere kant van de wereld en niemand is in hem geïnteresseerd. Hij was echt een volslagen pathologische egomaan.”

Dat de race, waarin Verstappen dus zijn eerste wereldtitel opeiste, hoge kijkcijfers behaalde, snapt Wolff volkomen. “Het is drama en glorie. Dit is wat de sport zo onweerstaanbaar maakt. Iedereen zag het drama van een achtvoudig wereldkampioen die beroofd werd van zijn titel. Ik had het liever anders zien eindigen, maar de race heeft onmiskenbaar zijn stempel op de geschiedenis gedrukt.”

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China