Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wolff ontkent voor 'ontslag' Masi te hebben gezorgd, hint naar beïnvloeding door Red Bull

Michael Masi zit niet meer op zijn plek als wedstrijdleider in de Formule 1, zo maakte de FIA afgelopen weekend bekend. De theorie dat Mercedes de druk heeft opgevoerd op de FIA, is niet waar, zo benadrukt teambaas Toto Wolff.

Na het controversiële einde van het Formule 1-seizoen gaf Mercedes aan de intentie te hebben om in protest te gaan tegen de uitslag van de Grand Prix van Abu Dhabi. Na enkele dagen en daags voor het FIA-gala besloten ze toch om het protest niet door te zetten en zo was Max Verstappen officieel wereldkampioen Formule 1. In de periode daarna werd er achter de schermen veel gesproken tussen alle verschillende partijen. De FIA gaf aan een onderzoek in te gaan stellen en kwam afgelopen week met de resultaten. Het gevolg was dat Michael Masi niet verder zou gaan als wedstrijdleider en er twee vervangers in zijn plaats komen. Ook komt er een virtuele race control room, een soort VAR, die de wedstrijdleiders bij zal staan. Afgelopen december gingen er zelfs geruchten dat het vertrek van Masi een voorwaarde was die Mercedes had gesteld mocht het haar protest niet door willen zetten. Als die bewering in gesprek met onder meer RacingNews365 wordt voorgelegd aan teambaas Toto Wolff, verwijst hij het naar het rijk der fabelen. "De bewering dat wij het beroep zouden laten vervallen als er iemand, wie dan ook, weg zou gaan bij de FIA, is simpelweg niet waar. Ik weet ook niet waar dat vandaan komt." "De herstructurering wat betreft de manier waarop sportieve en technische beslissingen worden gemaakt in de Formule 1 was nodig. Vorig jaar was een geweldig seizoen, maar de soms lastig te begrijpen beslissingen zorgden voor veel polarisatie."

Geen matchfixing

Dat de Grand Prix van Abu Dhabi was gefixt, zoals sommige fans van Lewis Hamilton beweren, vindt Wolff ook onzin. "Het was geen vooropgezet spel. Er is niets gefixt. De omstandigheden en de beslissingen waren gewoon niet eerder op deze manier voorgekomen. Hoe het zich ontvouwde was voor ons bij Mercedes een shock", oordeelt de Oostenrijker. "Drie ronden voor het einde kregen we het bericht dat de achterlopers zichzelf niet van een ronde achterstand mochten ontdoen en vier minuten later kwamen er uit het niets twee andere berichten. Nu weten we wat er op de achtergrond gebeurde, wat wij toen niet door hadden", zo doelt hij waarschijnlijk op de communicatie tussen Jonathan Wheatley, de sportief directeur van Red Bull, en de FIA. "Toen was onze titel na een halve minuut verdwenen. Dat is nog nooit eerder voorgekomen."

Wolff wil focus op het heden

Ondanks dat Wolff hint dat Red Bull de wedstrijdleiding heeft beïnvloed tijdens het slot van de race op het Yas Marina Circuit, wil hij niet te lang meer stil staan bij alle gebeurtenissen in Abu Dhabi. Nu de FIA maatregelen heeft genomen, moet de focus weer op het heden en de toekomst liggen, oordeelt hij. "Tegelijkertijd denk ik dat we verder moeten gaan. Alles ligt in het verleden en de maatregelen die op donderdag zijn aangekondigd door Mohammed (Ben Sulayem, president van de FIA, red.), moeten er voor zorgen dat we de situatie naast ons leggen. We zullen het echter niet vergeten, want dat is onmogelijk." "Toch moeten we kijken naar 2022. Nu het doek van onze auto is, zou dit het moment moeten zijn dat we vol goede moed het nieuwe seizoen in moeten gaan, tezamen met de stappen die de FIA heeft genomen."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"