Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

Wolff schaamt zich kapot na 'domste beslissing ooit' als Mercedes-teambaas

George Russell beëindigde tijdens de Grand Prix van Oostenrijk de droogte van Mercedes. De laatste overwinning van de Zilverpijlen was al weer anderhalf jaar geleden. Toch kwam die overwinning nog bijna in gevaar door de 'domste beslissing ooit' van teambaas Toto Wolff.

Wolff Austria race
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De crash van Max Verstappen en Lando Norris zal de gemoederen nog wel even bezig houden. Voor Mercedes kwam het juist erg goed uit, want met George Russell op plek 3, kon het team uit Brackley optimaal profiteren en voor het eerst sinds de Grand Prix van Brazilië in 2022 een race winnen. Die overwinning kwam echter nog in gevaar, omdat Toto Wolff een vrij opmerkelijke keuze maakte.

"George, je kunt deze race nog winnen!" aldus de zeer enthousiaste teambaas van Mercedes over de boordradio vlak na het ongeluk tussen Verstappen en Norris. Niet al te veel bijzonders zou je zeggen, maar dit gesprek vond plaats midden in de remzone van bocht 3, één van de lastigste punten van de Red Bull Ring. En coureurs zijn meestal niet blij wanneer er tegen ze gepraat wordt in de remzone. Zo ook Russell, die meteen fel reageerde: "Let me fucking drive!"

Na afloop van de race kwam Wolff terug op dit opmerkelijke moment tijdens zijn mediasessie, waar ook RacingNews365 aanwezig was: "Ik denk dat ik de coureurs vrij goed ken en weet hoe ik ze moet motiveren, omdat we zo veel tijd met ze spenderen. Dus ik denk dat ik dat psychologische aspect goed beheers. Dit moet dan ook de domste beslissing ooit zijn die ik in twaalf jaar bij Mercedes heb genomen. Ik schaam me kapot."

"Normaal kijk je waar een coureur rijdt, voor je je bericht uitstuurt. Uiteraard doe je dat niet in de remzones of in een bocht met een hoge snelheid. Maar ik keek niet naar de GPS toen ik zag dat die twee (Verstappen en Norris) elkaar uit hadden geschakeld. We moesten anticiperen en in die emotie drukte ik meteen de knop in," aldus Wolff. 

"Ik had hem kunnen elimineren door dat bericht," zo gaat Wolff verder. "Ik ben ook nu nog emotioneel. Ik hou er van om te zien dat we als team en dat Lewis en George goed presteren. Ik liet me meeslepen in dat moment en zoals ik al zei, beschamend..."

Praat mee!

Viaplay
x
Vertrekt Renault? 'Alpine en Briatore neigen steeds meer naar Mercedes-deal'